Suudi Prens: Kudüs'ten Vazgeçin

Suudi Prens: Kudüs'ten Vazgeçin

NYT'nin iddiası: Muhammed bin Selman'dan Mahmud Abbas'a 'Kudüs'ten vazgeçin' teklifi


Amerikan New York Times (NYT) gazetesi, Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas'ın bir ay önce Riyad'ı ziyareti sırasında Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile yaptığı görüşmenin ayrıntılarını yazdı.
 
Gazetenin haberinde, İsrail -Filistin barışı planı çerçevesinde Prens bin Selman'ın Filistin Başkanı Abbas’a Doğu Kudüs yerine İşgal altındaki Kudüs'ün güneydoğusunda yer alan Abu Dis semtini Filistin’in başkenti olarak kabul etmesi yönünde teklifte bulunduğunu iddia etti.
 
Trump tarafından Filistin-İsrail barış planının hayata geçirilmesi konusunda görevlendirdiği damadı Jared Kushner de Mahmud Abbas'tan bir hafta önce Riyad'a sürpriz bir ziyaret gerçekleştirmişti.
 
Kushner ve veliaht Prens Muhammed arasındaki görüşmenin gece geç saatlere kadar devam ettiğini ve İsrail-Filistin sorununa kalıcı çözüm getirecek bir Orta Doğu barış planı üzerinde görüşmelerin düzenlenmişti.
 
SUUDİ PRENSTEN MAHMUD ABBAS'A DAYATMA
 
Times gazetesi kısa bir süre önce, Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın Filistin Özerk Yönetimi lideri Mahmud Abbas'a "ABD'nin hazırladığı Orta Doğu barış planını kabul etmesi" yönünde baskı yaptığını iddia etmişti.
 
Suudi Arabistan'ın yanı sıra tüm bölgeyi şekillendirme uğraşında olduğu bilinen Muhammed bin Selman'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile gerçekleştirdiği görüşmede Abbas'ı tehdit ettiği basına yansımıştı. Siyonist medyada yer alan haberlere göre; Suudi Prens'in Mahmud Abbas'a “Ya ABD ’nin çözüm planını kabul et, ya da istifa et” dayatmasında bulunduğu iddia edilmişti.
 
FİLİSTİNLİ YETKİLİLER İDDİALARI REDDETMİŞTİ
 
Mahmud Abbas'a yapılan baskıyla ilgili Filistinli yetkililer bir açıklama yaparak olayı yalanlamışlardı.Filistin yönetiminden yapılan açıklamada, Mahmud Abbas’a yönelik Suudi Arabistan'dan herhangi bir baskının gelmediği belirtilerek iddialar reddedilmiş ve Filistinli yetkililer, Abbas’ın Riyad’daki görüşmelerinin son derece olumlu bir ortamda geçtiğini kaydetmişlerdi.