Suudi Prens İranlı Muhaliflerin Toplantısında Konuştu

Suudi Prens İranlı Muhaliflerin Toplantısında Konuştu

Suudi prensi Turki, Paris'te Halkın Mücahitleri örgütü tarafından düzenlenen bir toplantıya katıldı ve "İranlı yetkililerin adalet önüne getirilmesi gerektiğini" söyledi.

İranlı muhalifler ABD Kongresi'ndeki organizasyondan sonra, bu kez Paris'te buluştu.
Sol Haber'in Arab News'ten aktardığına göre, Fransa'nın başkenti Paris yakınlarında çok sayıda İranlı muhalif, Tahran yönetimine karşı bir toplantıda buluştu.
Toplantıya Suudi Arabistan adına Prens Turki el-Faysal ve Suriye muhalefetinden de geniş bir heyet katıldı.
Yaptığı konuşmada Turki, İran lideri Ayetullah Hamaney ve İranlı yetkililerin, "İran halkına işledikleri suçlar" nedeniyle adalet önüne çıkartılması gerektiğini söyledi.
Toplantıya katılmaktan "onur duyduğunu" kaydeden Turki, toplantıya katılan İranlıların "Molla rejiminin diktatörlüğünden kaçanlar" olduğunu savundu.
Araplarla İranlıların yalnızca coğrafi nedenlerle değil, "insani" nedenlerle de kardeş olduğunu belirten Turki, İran'da yaşayan Arap aşiretlerine ve Suudi Arabistan'a gelerek hacı olan İranlılara dikkat çekti.
Turki, tüm Körfez İşbirliği Teşkilatı ülkeleriyle İran'ın, 1979 yılına kadar "uyum içerisinde" yaşadığını iddia etti. Turki, istikrar kavramı yerine darbe ve çatışmayı yerleştirmek isteyen bir "yabancı strateji" olduğunu da savundu.
Toplantıda eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich ve eski ABD'nin BM Daimi Temsilcisi John Bolton da konuşma yaptı.
Her yıl İran Ulusal Direniş Konseyi tarafından düzenlenen bu toplantının arkasında esas örgüt, İran tarafından "terörist örgüt" olarak tanınan Halkın Mücahitleri. Halkın Mücahitleri örgütü İran'da "Halkın Münafıkları" olarak anılıyor.