Suudi İsrail temasları sürüyor

Suudi İsrail temasları sürüyor

Suudi Arabistan Prens Turki Faysal, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Yaakov Amridor ile Amerika’da görüştü.

Suudi Arabistan ile İsrail’in son bir yıldır basın önünde yaptığı görüşmelerin sonuncusu dün gece Washington’da gerçekleşti.

Times of İsrael’in haberine göre Suudi Arabistan’ın eski İstihbarat Şefi Prens Turki Faysal ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Ulusal Güvenlik Danışmanı Yaakov Amidror, Washington’da bir araya gelerek Filistin-İsrail sorununun çözümü ve İran’ın nükleer programını görüştü.

Washington Institute adlı düşünce kuruluşunun girişimiyle yapılan görüşmede Prens Turki el-Faysal, Suudi Arabistan’ın önerisiyle 2002 yılında Arap Birliği’nde kabul edilen barış planını Filistin-İsrail sorununa dair en iyi çözüm olarak ortaya koyarken, Yaakov Amidror da Arap ülkelerinden önce kendi aralarında işbirliği yaparak gerekli şartları hazırlamasını sonra da Filistinlileri müzakere masasına getirmelerini istedi.

Prens Turki el-Faysal, Netanyahu hükümetinin Suudi Arabistan’ın 2002 yılında yaptığı teklifi dikkate alarak bu konuda Amerika ve Araplarla neden işbirliği yapmadığını bir türlü anlamadığını belirterek barışın iki devletli çözümle gerçekleşebileceğini anlamak için Einstein zekasına sahip olmak gerekmediğini söyledi.

Yaakov Amidror ise daha önceki İsrail başbakanlarının bu yönde çaba gösterdiklerini belirterek bu konuda Netanyahu hükümetinin herhangi bir kusurunun olmadığını söyledi.

Prens Turki Faysal ve Yaakov Amidror, İran’ın nükleer programını ise ortak bir tehdit olarak niteledi.

Turki el-Faysal, Ortadoğu’nun kitle imha silahlarından arındırılması gerektiğini belirterek İran’ın nükleer silaha yönelmesi halinde tüm seçeneklerin masada tutulması ve Suudi Arabistan’ın da nükleer silaha sahip olması gerektiğini vurguladı.

Yaakov Amidror ise İran’ın anlaşmanın sonlarına doğru nükleer silah elde edeceğini öne sürerek İsrail’in bunu izin verilmemesi gereken bir tehdit olarak gördüğünü söyledi.

Nükleer silahların yayılmasının önlenmesini öngören NPT konvansiyonunun üyesi olan İran, nükleer programını Uluslararası Atom Energisi Ajansı’nın denetiminde sürdürürken, NPT anlaşmasını imzalamayı reddeden İsrail’in 200’den fazla nükleer silaha sahip olduğu bildiriliyor.

Suudi Arabistan ile İsrail arasında basın önünde yapılan ilk görüşme geçtiğimiz yıl Suudi Kraliyet Danışmanı Enver Macid el-Eşki ile İsrail Dışişleri Bakanlığı Direktörü Dore Gold arasında yapılmıştı. 

Bu yıl içerisinde ise yine Turki el-Faysal, Münih'te yapılan güvenlik konferansında İsrail Savunma Bakanı Moşe Yaalon'la görüşmüştü. 

YDH