Suudi Arabistan'dan Lübnan ordusuna rekor yardım

Suudi Arabistan'dan Lübnan ordusuna rekor yardım

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz, Lübnan ordusuna 1 milyar dolar yardımda bulunulması talimatı verdi.

Eski Lübnan Başbakanı Saad Hariri, Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz'in, "Lübnan ordusuna 1 milyar dolar yardımda bulunulması" talimatı verdiğini belirtti.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Hariri, Cidde'de kraliyet sarayında düzenlediği basın açıklamasında "Suudi Arabistan Kralı Abdullah, bana Lübnan ordusuna ve ulusal güvenliğe 1 milyar dolar yardımda bulunulması, talimatı verdiğini söyledi. Söz konusu yardım, Suudi Arabistan'ın dostu Lübnan'ın güvenliği ve istikrarının korunması için ordunun ve ulusal güvenliğin imkanlarını arttırmak kapsamında yapıldı" dedi.

Lübnan'ın Suriye sınırında yer alan Arsal kasabasında yaşanan çatışmaları hatırlatan Hariri, Suudi Arabistan'ın söz konusu desteğinin şu dönemde "çok önemli" olduğunu kaydetti.

Ülkesinde özellikle cumhurbaşkanının bulunadığı bu ortamda gerçekten zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Hariri, şunları kaydetti:

"Teröristlerin önde gelenlerinden birinin gözaltına alınmasınına ardından Arsal'da yaşananlar orduya yönelik terör saldırısıdır. Suudi Arabistan Kralı'nın birkaç gün önce İslam ümmetini ve uluslararas topumu İslam aileminde yaşanan terör eylemlerine ve Irak, Suriye ve Lübnan'da ortaya çıkan tekfir hareketlerine karşı uyardığını görmüştünüz. Bu bölge üzerindeki planları en iyi Allah bilir."

Fransa'nın Lübnan'a desteği konusuna da değinen Hariri, "Fransa isteğimize cevap verdi. Bu silahlar, Lübnan ordusunun ülkesini koruması içindi. Her türlü silah yardımına ihtiyacımız var. Ve bu konuda ilkesel olarak anlaşmıştık ancak tank, helikopter gibi ağır silahlar konusundaki anlaşmalar zaman alıyor" şeklinde konuştu.

Lübnan eski Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman, Aralık ayında "Suudi Arabistan'ın, Lübnan ordusunun kapasitesini artırmak ve yeni silahlar almasına yardımcı olmak amacıyla 3 milyar dolarlık yardımda bulunma kararı aldığını" açıklamıştı. Suudi Arabistan tarafından yapılacak 3 milyar dolarlık silah yardımının Fransa'dan karşılanacağı belirtilmişti.

Hariri'nin sözünü ettiği 1 milyar dolarlık desteğin daha önce açıklanan 3 milyar dolarlık yardım dahiliinde olup olmadığı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi.

Lübnan ordusu, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üyesi olduğu iddia edilen Ebu Ahmed el-Cuma'yı tutuklamasının ardından Arsal kırsalında, bazı silahlı gruplarla Lübnan ordusu arasında çatışmalar yaşanmıştı. Bunun ardından dün "insani yardımların ulaştırılması, bölgeden yaralıların çıkarılması, alıkonulan askerlerin serbest bırakılarak silahlı grupların bölgeden ayrılması" şartlarını içeren 24 saatlik ateşkes sağlanmıştı.