Suudi Arabistan'dan 'Esad'sız Yeni Suriye' Mesajı

Suudi Arabistan'dan 'Esad'sız Yeni Suriye' Mesajı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı el-Cubeyr, Suriye'nin ileriye dönük geçiş sürecinin "Esad'sız yeni Suriye"ye öncülük etmesini istedi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel bin Ahmed el-Cubeyr, Suriye'deki geçiş sürecinin "Esad'sız yeni Suriye"ye öncülük etmesi gerektiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'la Genel Sekreterlik makamında görüşen el-Cubeyr, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'de 5 yıldır devam eden savaşın sona erdirilmesi için ABD-Rusya arasındaki işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

"KİLİT NOKTA, SURİYE'DEKİ DURUMUN İLERİ GÖTÜRÜLMESİDİR"

Bakan el-Cubeyr açıklamasında, "Terörle mücadele konusunda Rus-Amerikan işbirliği, bizim de istediğimiz bir şeydir" derken, "Kilit nokta, Suriye'deki durumun siyasi süreç boyunca gerçekten ileri götürülmesidir." diye konuştu.

Suriye'nin ileriye dönük geçiş sürecinin "Esad'sız yeni Suriye"ye öncülük etmesini isteyen el-Cubeyr, "süreci bu yönde ileriye götürecek herhangi bir yardım bizim tarafımızdan da memnuniyetle karşılanacak şeydir" dedi.

BM planına göre, Suriye'deki siyasi geçiş sürecinin 1 Ağustos'ta başlaması öngörülüyor. Ardından geçici yönetiminin oluşturulup, yeni bir anayasa taslağının hazırlanması ve 18 ay sonra da seçimlere gidilmesi gerekiyor.

BM GENEL SEKTERİ BAN KABUL ETTİ

Öte yandan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı El-Cubeyr ile makamında bir görüşme gerçekleştirdi.

Ban, El-Cubeyr'i BM Genel Merkezi'ndeki makamında kabul etti.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre Ban, el-Cubeyr'e, siyasi anlaşmanın, savaşın sona erdirilmesi ve tüm tarafların çıkarları için tek yol olduğunu bildirdi.

Açıklamada ayrıca, Ban ile Cubeyr'in Yemen'deki barış görüşmelerine odaklanılması konusunda görüş birliğinde oldukları ve Ban'ın, Cubeyr'e, Yemen Özel Temsilcisi İsmail Veled Şeyh Ahmet'in çalışmalarına verdiği destekten dolayı teşekkür ettiği kaydedildi.

Toplantıda ayrıca, Genel Sekreter'in Cubeyr'e, BM Güvenlik Konseyi'nin 2 Ağustos'taki Yemen oturumunda, koalisyonun aldığı somut önlemlerle ilgili Konsey'e bilgi vereceği konusundaki umudunu dile getirdiği kaydedildi.

AA