Suudi Arabistan Kralı Selman'dan Katar'a KİK Daveti

Suudi Arabistan Kralı Selman'dan Katar'a KİK Daveti

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, 5 Ocak’ta Riyad’da düzenlenecek 41. Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Konseyi’nin oturumuna Katar'ı da davet etti.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Katar'ın gelecek hafta Riyad’da düzenlenecek 41. KİK Zirvesi'ne davet edildiğini duyurdu. 

Açıklamaya göre, Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani, KİK'in 5 Ocak'taki toplantısı için Suudi Kralı Salman'dan resmi davet aldı. Ancak Şeyh Tamim'in katılıp katılmayacağı henüz belli değil. Şeyh Tamim davet edildiği son zirveye bizzat katılmamış, yerine dönemin başbakanı Abdullah bin Nasser bin Khalifa Al-Thani'yi göndermişti. 

Kuveyt ise dün gerçekleşen Bakanlar Kurulunun toplantısında, Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde yapılması planlanan Körfez İşbirliği Konseyini (KİK) bekleyen olumlu atmosferden memnuniyet duyulduğunu bildirildi.

KİK Zirvesi'nin, Suudi Arabistan'ın ev sahipliğinde 5 Ocak'ta yapılması planlanıyor. Zirvede, 2017'den bu yana devam eden Körfez krizini sonlandıracak bir anlaşmaya varılması bekleniyor.

Zirve'de Katar'ın yanı sıra Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar, Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Umman da bulunacak. 

Körfez krizi

Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017'de "terör gruplarını desteklediği" suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.

Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken, bu durum Körfez bölgesinde krize yol açtı. Kuveyt, krizin başından bu yana çözüm için taraflar arasında ara buluculuk çabaları yürüttü.

ABD Başkanı Donald Trump'ın damadı ve Başdanışmanı Jared Kushner, 2 Aralık'ta Doha'da Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile bir araya gelmişti. Görüşmede, bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı bildirilmişti.

Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır es-Sabah da 4 Aralık'ta yaptığı yazılı açıklamada, bütün tarafların nihai bir anlaşmaya varma konusunda isteklerini ortaya koydukları verimli görüşmelerin gerçekleştiğini duyurmuştu.

Katar ve Suudi Arabistan da Kuveyt'in açıklamasını olumlu karşılamıştı.