Suudi Arabistan İran'a yakınlaşmayı deniyor

Suudi Arabistan İran'a yakınlaşmayı deniyor

İran'ın Ortadoğu'da son süreçte artmaya başlayan etkinliği, Suudi Arabistan'ın İran'a karşı yürüttüğü politikalarında değişikliklere neden oluyor

iran ve Suudi Arabistan arasındaki çekişme ve gerilim son dönemlerde farklı bir seyir almaya başladı. Suudi Arabistan, İran'ın bölgedeki etkinliğinin artmaya başlamasıyla birlikte, İran'a yakınlaşma eğilimi gösteren politikalara yöneldi.

New York Times gazetesinde yer alan bir haberde Suudi Arabistan ve İran arasındaki çekişmenin son dönemde gösterdiği değişiklik ele alındı. Haberde, Suudi Arabistan'ın İran'a yönelik yürüttüğü politikalarda ciddi şekilde yumuşamaya gittiği ifade ediliyor.

Suudi Arabistan'ın politikasında görülen değişikliğin başlıca nedenlerinin başında İran'ın 5+1 ülkeleriyle müzakere masasına oturması ve batılı ülkeler nezdinde ağırlık kazanmaya başlaması geliyor. İran'ın batı nezdinde ağırlık kazanmaya başlaması, Suudi Arabistan'ın İran'a yakınlaşmasına neden oldu. 

İran ve Suudi Arabistan, Ortadoğu'da birbirilerine muhalif olan kesimleri destekleyerek kendilerine taraftar karşılarındakine ise muhalefet oluşturuyorlar. Bu bağlamda, İran'ın Suriye, Irak, Lübnan, Bahreyn ve Yemen'de desteklediği grupların güç kazanmaya başlaması, Suudi Arabistan'ın ise Suriye'de desteklediği muhaliflerin gerilemesi ve güç kaybetmesi, İran'ı Ortadoğu'da daha etkin konuma getirmiş gibi görünüyor. Diğer taraftan, Suudi Arabistan'ın Mısır'da desteklediği darbe iktidarınınsa Suudi Arabistan'a birşey kazandırmadığı, Mısır'ın bölgedeki etkinliğinin kaybolduğu ve iç sorunlara yöneldiği belirtiliyor.

Suudi Arabistan'ın Ortadoğu'da desteklediği gruplar güç kaybederken, İran'ın desteklediği gruplar güçlenmeye devam ediyor. Diğer taraftan batı nezdinde de güç kazanan İran'ın Suudi Arabistan'ı bu anlamda oyun dışı bırakmaya başladığı dile getiriliyor. Bu yüzden de Suudi Arabistan'ın İran'a yakınlaşarak yeni bir politika izlemeye başladığı belirtiliyor.

Ancak, İran ve Suudi Arabistan arasındaki gerilimi yorumlayan Ortadoğu Uzmanı ve Uluslararası Barış içi Yardım Kuruluşu yetkililerinden Kerim Sacedpur, "Onların yapılarına baktığımızda diyalog eksikliğinden dolayı çekiştiklerini değil, savaştıklarını görüyoruz" diyor ve bu iki ülkenin büyük farklılıklar taşıdığını söylüyor. Sacedpur, İran ve Suudi Arabistan'ın bu farklılıklardan dolayı bir araya gelmelerinin ve müttefik olmalarının imkansız olduğunu savunuyor.