Suudi Arabistan: Irak'a dış müdahaleyi kabul etmeyiz

Suudi Arabistan: Irak'a dış müdahaleyi kabul etmeyiz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud bin Faysal bin Abdulaziz, Irak'taki krize dış müdahaleyi kabul etmeyeceklerini söyledi

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Bin Faysal bin Abdulaziz, Irak'taki krizle ilgili konuştu. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Irak'a dıl müdahaleyi Suudi Arabistan krallığının kabul etmeyeceğini söyledi. 

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in Irak'ta işgaller yaparak ilerlemesiyle birlikte başlayan krize, dış müdahaleyi kabul etmeyeceklerini belirten Suud bin Faysal'ın, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin, IŞİD'in arkasında Suudi Arabistan var diyerek Suudi Arabistan'ı suçlamasıyla ilgili ise herhangi birşey söylemedi.

Diğer taraftan iki gün önce de Suudi Arabistan'ın Kültür ve Enformasyon Bakanı Abdulaziz bin Muhyiddin Hoca da Irak'a dış müdahaleyi kabul etmeyecekleri yönünde bir açıklama yapmıştı.

Abdulaziz bin Muhyiddin Hoca, 16 Haziran'daki Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada, Irak'ta yaşananlarla ilgili bazı uluslararası ve bölgesel raporları incelediklerini ifade etti.

Hoca, "Suudi Arabistan, Irak'taki olaylardan endişe ediyor. Ülkenin emniyet ve istikrarını tehdit eden olaylar, geçen yıllarda mezhepçilik ve ötekileştirme siyaseti nedeniyle ortaya çıktı" dedi.

Ülkesinin, Irak'ın içişlerine müdahale edilmesine karşı olduğunu belirterek "Irak'ın, ülke geleceğini belirleme çalışmalarını başlatmak için tüm kesimlerin yer alacağı milli ittifak hükümeti kurma ve uygulanan mezhepçilik siyasetinden uzaklaşma çağrısında bulunuyoruz" diye konuşmuştu.