Suudi Arabistan Bin Gündür Yemen'i Vuruyor

Suudi Arabistan Bin Gündür Yemen'i Vuruyor

Suudi Arabistan bin gündür Yemen'i vuruyor; dünya sessiz!

Suudi Arabistan ve BAE, Yemen’de açlığı kitlesel imha silahı olarak kullanıyor. Riyad ve Abu Dabi’nin yürüttüğü savaşın bininci gününde, bölge halkı hiç olmadığı kadar kıtlığa yaklaştı. Merkezi İngiltere’de bulunan Oxfam, Yemen’deki krizin bininci gününü doldurduğunu belirterek bu süreçte yaklaşık 5 bin 300 sivilin hayatını kaybettiğini, 3 milyon kişinin evlerinden kaçmak zorunda kaldığını ve yaklaşık 1 milyon kişinin koleraya yakalandığını açıkladı. Abluka sebebiyle halkın, gıdanın yanı sıra akaryakıt ve tıbbi malzemeye de erişimi olmadığı kaydedilen açıklamada, ülkenin “kıtlığa daha önce hiç olmadığı kadar yaklaştığına” dikkat çekildi.
 
İNSANİ FELAKET
 
Ülkenin kilit limanlarının abluka altında tutulması nedeniyle gıda girişinde kısıtlamalar yaşanıyor. Açıklamada “Ülkede 7 milyondan fazla kişi kıtlık riski altında. Dünyanın en büyük kolera salgınından muzdarip ülkede, kasaba ve şehirlerde temiz su kaynakları kesildi. Hastanelerde ilaç kalmadı ve difteri vakaları arttı. En az bir milyon çocuk hastalığa yakalanma riski altında.” uyarısı yapıldı.
 
ORTAÇAĞ KUŞATMASI
 
Açıklamada görüşlerine yer verilen Oxfam Genel Müdürü Mark Goldring de “Bin gün boyunca çok miktarda geliştirilmiş modern silahlar Yemen’i vurdu. Bunun üzerine şimdi de kitlesel açlığın savaş silahı olarak kullanıldığı bir Ortaçağ kuşatmasına tanıklık ediyoruz. Bir nüfusun hayati öneme sahip gıdasını, akaryakıtını, ilacını kesmek asla haklı gösterilemez ve asla hoş görülmemelidir. Bu, herhangi bir anlayış, herhangi bir ahlak ve herhangi bir insanlık duygusundan yoksun bir taktiktir” ifadelerini kullandı.
 
Adalar işgal altında
 
BAE, Yemen’in sahil ve adalarını fillen işgal etti. Dünya ticaretinin can damarlarından Bab el-Mendeb Boğazı’nda askeri üs kuran BAE, askeri üslerin duvarlarına kraliyet üyelerinin fotoğraflarını da astı. Yemenliler BAE güçlerini, ülkede stratejik bölgeleri ve limanları ele geçirmeye odaklı gizli bir istila planı yürütmekle suçluyor.
 
BAE’nin işkence ağı
 
BAE, 2015’ten bu yana iç savaşın yaşandığı Yemen’de ülkenin farklı yerlerinde 8 tane gizli hapishane kurdu. Hapishanelerde insanlık dışı uygulamaların yapıldığı belirtilirken, mahkumlar yargılanmadan, hukuksuz bir şekilde tutuluyor. Mahkumlar en temel haklardan bile mahrum ediliyor. BAE’nin işkenceden geçirdiği Yemenlileri ABD’li yetkililer sorguluyor.
 
Saada ve Şebve bombalandı
 
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Şebve ve Saada ilinde düzenlediği hava saldırısında 25 sivil hayatını kaybetti. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, koalisyon güçlerinin, Beyhan ilçesine bağlı Vadi Har bölgesinde bir evi hedef alan hava saldırısında çoğunluğu kadın ve çocuk 14 sivil hayatını kaybetti. Koalisyon güçleri ikinci saldırısını Husilerin kalesi olarak bilinen Saada kentine yaptı. Hava bombardımanında 11 sivil hayatını kaybetti.
 
Riyad ve Abu Dabi’yi vururuz
 
Husi lideri Abdulmelik el-Husi, Suudi Arabistan ve BAE’ye hitap ederek, “Eğer siz tesislerimizi hedef alırsanız biz de misilleme yapacağız. Siz Sana’yı bombalarsanız biz de Riyad ve Abu Dabi’yi hedef alırız” ifadesini kullandı. Abdulmelik el-Husi, Suudi Arabistan’ın hiçbir insani ve şer’i değere saygı duymadığını belirterek, “Düşman 1000 gündür Müslüman bir milleti yok etmeye ve bağımsız bir ülkeyi işgal etmeye çalışıyor” ifadesini kullandı.