Suud'dan Mısır Darbecilerine 4 Milyar Dolar

Suud'dan Mısır Darbecilerine 4 Milyar Dolar

Geçen yılki darbeye destek veren Riyad yönetiminin ülkeye 4 milyar dolara kadar yardım göndermesinin beklendiği bildirildi...

Mısır’ın geçiş hükümetinin başbakanı Hazım Biblavi önümüzdeki hafta Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek. Gezide ele alınacak konuların başında Riyad yönetiminin Mısır'a göndermesi beklenen ek yardım olacağı bildirildi. El Cezire'nin Mısır medyasından aktardığı habere göre, nakit ve petrol ürünleri şeklinde olacak yardımın 4 milyon doları bulabileceği belirtiliyor.

Adı açıklanmayan bir bakanlık kaynağına dayandırılan haberde, yardım paketinin detaylarının Biblavi'nin Suudi Arabistan ziyaretinde belirleneceği bilgisi yer aldı.

Darbeden sonra yardım Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt, Mısır'da 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından Mısır'a, 4 milyar doları petrol ürünleri olmak üzere toplam 15,9 milyar dolar yardım göndermişti. Amerika Birleşik Devletleri de bu ay, Mısır’a darbe sonrası askıya aldığı yardımı tekrar başlatmak için girişimde bulunmuştu. Yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yardım için Başkan Obama'ya yetki veren tasarı Amerikan Kongresi'nde görüşüldü. Kongre yardımı, Mısır’da demokrasi yolunda adım atılmasına bağlandı.

ABD, yardımları askıya alma kararına gerekçe olarak protestoculara uygulanan şiddeti gösteremiş ancak Mursi'nin görevden alınması 'darbe' olarak nitelendirmemişti

 

dünyabülteni