Suud'da Taht Savaşları

Suud'da Taht Savaşları

Ortadoğu'da bir gecede dengeleri değiştirecek gelişmeler yaşandı. Veliaht Prens Selman'a karşı tahtta hak iddia edebilecek 11 prens ve 39 kişi gözaltına alındı.

Ekonomik ve siyasi bir yenilenme hamlesine başladığını dünyaya duyuran Suudi Arabistan'da, aralarında kraliyet ailesinden prenslerin, eski bakanların ve önemli bürokratların da bulunduğu onlarca isim sürpriz bir operasyonla gözaltına alındı. 

Suud'da Taht Savaşları 

Suudi Kral Selman, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu kurdu. Komisyonun başına da Prens Muhammedi'i atadı. Komisyon kurulur kurulmaz gözaltı dalgası başladı. Gözlatına alınan kişilerin tamamı muhalif isimlerdi. En dikkat çeken isim ise Kral Abdullah'ın 2. oğlu olan ve tahtta hak iddia etme potansiyeline sahip Prens Mutaib bin prens Abdulaziz ve Prens Turki bin Abdullah'dı. Prens Mutaib bin Abdulaziz aynı zamanada Kraliyet Muhafızlarının bakanıydı. Bir başka deyişle ordunun kontrolünü elinde tutuyordu. Dolayısıyla Veliaht Prens olası bir darbe girişimini önlemiş oldu.

2030 HEDEFLERİ... TAHT SAVAŞI BAŞLADI

Şok hamlenin nedeni olarak Veliaht Prensin planladığı 2030 hedefleri gösteriliyor

PRENSİN BEKLENMEDİK YÜKSELİŞİ

S. Arabistan Veliaht Prensi Salman, 2 yıl öncesine kadar sadece ülkesinde tanınıyordu. Kral Abdullah'ın 2015'te ölümünün ardından yerine kardeşi Salman geçti. S.Arabistan Krallık babadan oğla değil, kardeşten kardeşe geçiyordu. Kral Salman'dan sonra yerine o dönemki İçişleri Bakanı Prens Muhammed bin Nayif'in geçmesi gerekiyordu. Kral Salman Prens Nayif'i haziran'da hem bakanlıktan hemde veliahtlıktan aldı. Yerine oğlu Savunma Bakanı Prens Muahmmed'i getirdi.