Suud'a Katliam İzni

Suud'a Katliam İzni

Birleşmiş Milletler yayımladığı son raporla suud öncülüğündeki Arap koalisyonunu Yemenli çocukların yüzde almışından fazlasını katlettiğinden ötürü kara listeye almıştı.

Birleşmiş Milletler yayımladığı son raporla Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonunu Yemenli çocukların yüzde almışından fazlasını katlettiğinden ötürü kara listeye almıştı. Ancak bu raporun yayımlanmasından sadece üç gün sonra BM genel sekreteri Suudilerin ve bölgedeki müttefiklerinin baskı ve tehditleri altında Suudi koalisyonunun ismini kara listeden çıkardı.
Bu doğrultuda İngiliz Guardian gazetesi Perşembe günü yayımladığı bir makalede şöyle yazdı: BM Arabistan’a Yemen’deki okulları ve hastaneleri bombalaması için izin kartı vermiştir. Birleşmiş Milletler, zenginler ve güçler için bir kulüp haline gelmiştir. Birleşmiş Milletler örgütü milis grupları suçluyor ama üyelerinin işledikleri savaş suçlarının üzerini örtüyor.
BM, Yemenli çocukların katledilmesi ve sakat bırakılmasıyla ilgili kara listeden Arabistan’ı çıkararak yeryüzünün en zayıf halkına ihanet etmiştir.
Geçen hafta Perşembe günü BM genel sekreteri Ban Ki Moon, Yemen’deki çocukların katledilmesinin, okulların ve hastanelerinin bombalanmasının sorumlusunun Arabistan olduğunu belirtmişti. Bu nedenle Arabistan ve onun öncülüğündeki koalisyonu, IŞİD, Taliban, el-Şebab ve el-Kaide gibi şüpheli grupların kategorisine yerleştirmişti.
İngiliz Guardian şöyle ekliyor: Pazartesi sabahı, Arabistan’ın ismi bu kara listeden silindi. Böylece BM yeterince itibarını kaybetmiş ve dünya halklarının en güçsüzlerine ihanet etmiş oldu. Arabistan öncülüğündeki koalisyon Yemen’in kuzeyindeki il ve ilçelerde bulunan sivil bölgeleri bombaladığından ötürü bu ani değişimin açıklaması çok zordur.
Birleşmiş Milletler karar mekanizması, son bir yılda Yemen’de katledilen çocukların yüzde altmışının sorumlusunun doğrudan Arabistan öncülüğündeki koalisyon olduğunu anladı. Bununla birlikte belgelerin ve şahitlerin varlığına rağmen, göründüğü kadarıyla Suudiler Yemen’deki sivilleri katletmek, okul ve hastaneleri bombalamak için izin kartı almışlardır.

tesnim haber