Suud Yemen'i İngiliz Füzeleriyle Vuruyor

Suud Yemen'i İngiliz Füzeleriyle Vuruyor

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan’ın Yemen’de sivillerin çalıştığı bir fabrikaya yönelik düzenlediği saldırıda İngiliz yapımı cruise füzeleri kullandığını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan’ın Yemen’de sivillerin çalıştığı bir fabrikaya yönelik düzenlediği saldırıda İngiliz yapımı cruise füzeleri kullandığını belirtti. 
 Af Örgütü’nün dün(Çarşamba) yayımladığı raporunda, Eylül ayında Suudi Arabistan’ın başkent Sana yakınlarındaki bir fabrikaya düzenlediği saldırının enkazında, molozların arasında İngiliz Marconi Dynamics firmasının ürettiği PGM-500 füzelerinin parçalarına ulaşıldığı belirtildi. 
 Af Örgütünün raporunda şu ifadeler yer aldı: “Sana’da sivillerin çalıştığı ve sadece sıradan malların üretildiği fabrikaya düzenlenen saldırıda bir kişi hayatını kaybetti. Bu saldırı uluslararası hukukun ve insani değerlerin açıkça ihlal edildiğini göstermektedir” 
 Bu ayın başında İngiliz Dışişleri Bakanı Filip Hammond Suudi Arabistan’a ihraç ettikleri silahların Yemen’le devam eden savaşta sivillere yönelik kullanıldığının ve uluslararası hukukun çiğnendiği yönündeki iddiaların kanıtlanması halinde Suudi Arabistan’a silah ihracatını sonlandıracaklarını belirtmişti. 
 İnsan Hakları İzleme Örgütü İngiltere direktörü David Mepham, “Son bulgular ve raporlar İngiltere’nin izlediği politikanın son derece yanıltıcı ve etkisiz olduğunu gösteriyor.  Körfez ittifakının Yemen’e yönelik saldırılarında savaş hukukunun ihlaline dair belgelenmiş birçok vakaya ve İngiliz hükümetinin bunları bilmesine rağmen bu ihlaller görmezden gelindi.” ifadelerini kullandı. 
 2013 İngiliz parlamentosu raporuna göre, İngiliz hükümetine 4 milyon pound tutarındaki silah ihracatı için beş yıllık lisans verildiği belirtildi. 
 Arap yarımadasının en yoksul ülkelerinin başında gelen Yemen, geçtiğimiz Mart ayından beri Suudi ordusu tarafından aralıksız olarak hava saldırılarına maruz kalıyor. 
 Yemen kaynakları Suud saldırıları sonucu 7500 kişinin hayatını kaybettiğini belirtirken, Birleşmiş Milletler ölü sayısının 830’u kadın ve çocuk olmak üzere 5700 olduğunu söylüyor.
 İslami Analiz