Suud Yemen'de Yenildiğini Kabul Etmeli

Suud Yemen'de Yenildiğini Kabul Etmeli

Katar'ın resmi gazetesi al-Raya, hafta başında bir rapor yayınladı.

Katar'ın resmi gazetesi al-Raya, hafta başında bir rapor yayınladı. 

Suudi Arabistan'ın Yemen savaşında karşılaştığı hezimetin Amerika'nın Vietnam'da tattığı yenilgi ile eşdeğer olduğunu kaydeden rapora göre Birleşik Arap Emirlikleri ise savaştan en karlı çıkan taraf oldu.

Suudi Arabistan'ın Yemen'e karşı 2 yıldan fazla süredir devam ettirdiği sözde 'Kararlılık Fırtınası' operasyonu, büyük başarısızlığa dönüştü. 

Taş üstünde taş baş üstünde baş koymadan her şeyi harap ederek devam eden bu savaş, Suudi Arabistan yöneticilerinin en başta koyduğu hedeflerden hiçbirini gerçekleştiremedi. Sahadaki tüm gerçeklikler, Suudi Arabistan'ın Yemen'de adeta bir bataklığa saplandığını ve bu savaşın hem ekonomik hem de insani açıdan Suudi Arabistan'a beklenilenin çok ötesinde büyük bir fatura ödettiğini gösteriyor.

Katar gazetesinde yayınlanan analizde Suudi Arabistan'ın ve başta BAE olmak üzere sahadaki müttefiklerinin Yemen üzerinde çok fazla hayaller kurduklarını ve renkli öngörülerde bulunduklarını fakat gelinen noktada ABD'nin Vietnam, Afganistan ve Irak'ta yaşadığı hezimetin aynısını yaşadıkları kaydedildi. 

Savaşın başladığı günden itibaren silah ve askeri teçhizata yatırım yapan Suud ekonomisinin Yemen'den beklediği ganimeti elde edememesi sebebiyle bugün çöküşün eşiğinde olduğunu aktaran gazete, Suudi Arabistan'ın son dönemde vergi yükümlülüğünü arttırdığını, ünlü Petrol şireti Aramco'nun hisselerini satışa çıkardığını ve devlet kurumlarını özelleştirmeye açarak ekonomiyi ayakta tutmaya çalıştığını yazdı. 

Katar gazetesi, Suudi Arabistan'ın Yemen'deki başarısızlığının ve gün geçtikçe artan insani krizin Suudi yöneticilerin tepki toplamasına ve İslam ve Arap dünyası üzerindeki etkinliğini yitirmesine sebep olduğunu ileri sürüyor. Katar gazetesindeki bir diğer yoruma göre ise bu süreç, Suudi Arabistan'ı kendi içinde yeni bir krize doğru sürükleyecek. 

Tüm bu gelişmeler karşısında Suudi Arabistan'ın önünde tek bir seçenek olduğunu kaydeden Katar'ın Raya gazetesi, Suudi Arabistan yenilgiyi kabul edip, Yemen'den tek taraflı olarak çekildiğini ilan etmelidir diye yazdı. Gazetede ayrıca Suudi Arabistan'ın uluslararası arenada da Yemen'de işlediği insanlık suçları dolayısıyla yargılanabileceği belirtildi.

Ayrıca Haberde, Suudi Arabistan'ı bataklığa çeken Yemen'deki savaşın BAE açısından ise önemli kazanımlara yol açtığı yer aldı. 

Savaşın ana omurgasını üstlenen Suudi Arabistan'ın büyük sorumluluklar altında boğulmasının yanı sıra BAE'nin Yemen'deki stratejik noktalara göz diktiğini ve Hint Okyanusu'na açılan Yemen limanlarına el koyduğunu belirten Katar gazetesi, Yemen'deki insani krizden ve 22 kentten 21'inde başgösteren Kolera salgınından ABD ve Suudi Arabistan'ın sorumlu olduğunu kaydetti.

 

Kaynak : Kudüshaber