"Suud ve İsrail'in Ortak Düşmanı İran'dır"

"Suud ve İsrail'in Ortak Düşmanı İran'dır"

Eski Suud generali olan ve Kral Selman'a yakınlığıyla bilinen danışman ...

Eski Suud generali olan ve Kral Selman'a yakınlığıyla bilinen danışman Enver Aşki katıldığı televizyon söyleşisinde İsrail'in artık dünya üzerinde bir gerçeklik haline geldiğini belirtti ve "Suudi Arabistan'ın ve İsrail'in ortak bir düşmanı var, o da İran'dır" ifadesini kullandı.

i24 kanalında yayımlanan söyleşide Suudlu eski general "Araplar daha önce İsrail'i Filistin toprakların atabileceklerini düşünüyor veya istiyorlardı; fakat İsrail artık dünya üzerindeki bir hakikat. Bu yüzden Suudi Arabistan, İsrail'in ve Arap Devletlerinin beraber yaşayabilmesini istiyor" dedi. Arap halklarının bu konuda duygusal olduğunu bu yüzden beraber yaşamak istemediğini vurgulayan Enver Aşki, hükümetlerin ve din alimlerinin maslahat gereği akıllı davranması gerektiğini söyledi.

Suudi danışman, Arapların müzakere girişimini kabul etmediği ve uygulamadığı sürece İsrail ile bir işbirliğinde bulunamayacaklarını belirtti. Bunun üzerine İsrailli gazeteci 1977 yılında Enver Sedat'ın gerçekleştirdiği Kudüs ziyaretini hatırlatarak, “Netanyahu'nun Riyad'ı veya Kral Selman'ın Enver Sedat gibi Kudüs'ü ziyaret etme ihtimali var mı?” diye sordu. Aşki verdiği cevapta bunun bir hayal olmadığını ancak yakın zamanda öyle bir şey gözükmediğini belirtti ve şöyle ekledi: "Sedat İsrail'e gerçekleştirdiği ziyaretle birçok kazanım elde etti, Sina'ya, Mısır'a ve İsrail'e yeniden barışı getirdi fakat halkların bu ziyarete şiddetle karşı çıkması sebebiyle hem Enver Sedat hem de İzak Rabin daha sonra öldürüldü".  

İsrailli gazetecinin barış görüşmelerinin üzerinden 25 yıl geçtiğini ancak hiçbir şey gerçekleşmediğini söylemesi üzerine Enver Aşki: "Barış görüşmeleri sona erdi çünkü taraflar planı uygulamak için hiçbir adım atmadı" dedi ve şöyle devam etti: "Netanyahu gibi güçlü ve mantıklı bir başbakana ihtiyaç var, çünkü barış görüşmelerini kabul ettiğini açıkladı, bizim bu topraklarda barış içinde yaşamaya ihtiyacımız var, bu topraklar kutsal topraklar." Aşki ayrıca işgal tanımlamasını kabul etmeyerek "burası bizim ve sizin, ortak atamız İbrahim'in toprakları" dedi. 

Röportajda İbranice de konuşan Aşki, gülümseyerek "Ben tüm kalbimle barışı savunmaktan yanayım" dedi. İsrailli gazetecinin Hamas hakkında sorduğu "Kral Selman'ın çok iyi karşıladığı Hamas lideri son Riyad ziyaretini nasıl gerçekleştirdi?" sorusu üzerine Aşki kendisine AIPAC'ta (Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi) Hamas hakkında görüşlerinin sorulduğunu ve orada şu cevabı verdiğini söyledi: "Hamas iyidir, her şahsın veya yapının bir iyi, bir de kötü yanı vardır. Eğer siz iyi yanından yaklaşırsanız sizin için iyi olur, kötü yanından yaklaşırsanız o sizin kötü olur".