Suud  Operasyonları Erteledi

Suud Operasyonları Erteledi

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 7 Nisan'da Aden'e gerçekleştirmeyi planladığı "Umuda Dönüş" operasyonunun lojistik sebeplerden ötürü 27 gün ertelendiği bildirildi.

İsmini vermek istemeyen diplomatik kaynaklar, koalisyon güçlerinin Aden'e bağlı Burayka ilçesindeki Haysa sahil bölgesine gerçekleştirdiği çıkarmanın 7 Nisan'da planlandığını ancak halk komiteleri ile Husi Ensarullah hareketi arasında devam eden çatışmalar nedeniyle bunun 27 gün gecikmeli olarak uygulamaya konulduğunu ifade etti.  
Yemen ordusuna bağlı askeri araştırmalar merkezinde araştırmacı Tuğgeneral Salih el-Esbahi, çıkarmanın, Halk Direnişi güçlerinin Aden Havalimanı bölgesindeki çatışmalarda başarılı olmasının ardından gerçekleştiğini kaydetti.
Esbahi, "Havalimanı Aden Körfezi'nde yer aldığı için buraya hakim olmadan denizden çıkarma yapmak tehlikeliydi. Çıkarmanın yapıldığı sırada burası kara ve deniz kuvvetlerine hücum edilecek askeri bir üs olarak kullanılabilirdi" dedi.
Çıkarmanın amacı
Operasyonun siyasi ve askeri olmak üzere 2 amacı bulunduğunu savunan kaynaklar, askeri amacın, koalisyon güçlerinin hareket noktası olacak güvenli bir bölge oluşturmak, siyasi amacın ise Yemen hükümetine Suudi Arabistan yerine ülkeyi yöneteceği bir yer tesis etmek olduğunu ifade etti.
Aden Limanı etrafında cereyan eden operasyonun temel hareket noktasını ise Aden'e yakınlığı, Husilere muhalif bir halk tabanını barındırması ve operasyon sırasında koordineyi sağlayacak Fransız ve ABD askeri üslerine sahip olması nedeniyle Cibuti oluşturdu.