Suud Nükleer Silah Alıyor

Suud Nükleer Silah Alıyor

Suudi Arabistan'ın Pakistan'dan hazır nükleer silah almayı planladığı iddia edildi

ngiliz Sunday Times gazetesi, ABD'li yetkililere dayandırarak Suudi Arabistan'ın Pakistan'dan nükleer silah almaya hazırlandığını duyurdu. Habere göre Suudi Arabistan'ın bu kararında İran'la yürütülen nükleer müzakereler ve anlaşma etkili oldu.

İran'ın nükleer müzakerelerle birlikte batı ve ABD ile yakınlaşmasından rahatsız olan Suudi Arabistan, İran'a karşı nükleer silah edinmeyi planlıyor. Suudi Arabistan, İran'la Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi beş üyesi ve Almanya'nın oluşturduğu P5+1 grubu arasında yürütülen nükleer müzakerelerine başından bu yana karşı çıkıyordu.

Suudi Arabistan İstihbarat Servisi'nin eski şefi Prens Türki bin Faysal İran'la nükleer anlaşma yapılmasının bölgeyi nükleer silahlanmaya götüreceği uyarısında bulunmuştu.

Sunday Times'ın haberinde yer alan iddiaya göre, Suudi Arabistan hali hazırda müttefiki olan Pakistan'dan nükleer altyapısı için gerekli olan bazı malzemeleri almış bulunuyor. Bundan sonraki adımınsa, hazır nükleer silah satın alınması olduğu ileri sürülüyor. Rapor ismi verilmeyen ABD'li savunma yetkililerine dayandırılıyor. İsmi verilmeyen ABD'li yetkili, "Pakistan ve Suud Hanedanı arasında nükleer konusunda uzun zamandan bu yana zaten bir anlaşma mevcuttu ancak şimdi harekete geçmek için stratejik bir karar aldılar" ifadelerini kullanıyor.

Suudi Arabistan, Pakistan'ın nükleer programına 1970'li yılların başından bu yana gizli destek verdiği iddiaları dile getiriliyor. Pakistan 1970'li yıllarda nükleer çalışmalarına başlamış ve 1998 yılında ilk nükleer cihazının testini gerçekleştirmişti. Ancak Pakistanlı yetkililer ülkelerinin nükleer teknolojilerine Suudi Arabistan'ın erişimine izin vermediklerini söylüyor.

Suudi Arabistan'a benzer şekilde diğer Körfez ülkeleri de İran'la nükleer konusunda anlaşma sağlanmasının bölgeyi nükleer silahlanmaya götüreceğini savunuyor. 

Dünya Bülteni