Suud Kralı  Peygamberin Evini Yıkıp Yerine Saray Yapacak

Suud Kralı Peygamberin Evini Yıkıp Yerine Saray Yapacak

Andrew Johnson, Independent gazetesinde yayımlanan "Mekke Tehlikede!" başlıklı yazısında tehlikeye dikkat çekti. Johnson şunları kaydetti:

"Yeni projede İslam Peygamberinin doğduğu evin yıkılıp yerine saray ve alışveriş merkezi yapılması gündemde. Yani Peygamberin doğduğu ev mermerden sütunların altında kaybolup gidecek. Birkaç milyar dolarlık haremi genişletme projesi adı altında aslında bir tarih kıyımı gerçekleşecek. Zaten bu proje yıllar öncesinden başlamış ve yüzlerce tarihi eserin ortadan kalkmasına sebep olmuştur. Bugün binlerce yıl öncesine ait tarihi eserler ve mekânlardan %95'inin yerinde oteller ve alışveriş merkezleri görülmektedir. Son genişletme projesi ise 500 yıl önce miraç olayı anısına dikilmiş olan tarihi öneme sahip sütunları ortadan kaldırdı.

Yeni genişletme projesinde Arabistan kralı için bir saray yapılması öngörülmüş. Bu sarayın Peygamberin doğduğu evin yerine yapılacak. Bu mekân 1951 yılında yapılan büyük bir kütüphane ile koruma altına alınmıştı. Ancak Suudi yetkililer ziyaretçilerin burada namaz kılmamaları gerektiğini söylüyorlardı ve burasının Peygamberin doğduğu ev olduğuna dair kesin belge bulunmadığını ifade ediyorlardı.

Kutsal Mekke şehrindeki tarihi eserleri ortadan kaldırdığı gerekçesiyle yapılan birçok itiraza rağmen Suudi yetkililer genişletme projesinin ziyaretçilere daha iyi olanaklar sunacağından desteklenmesi gerektiğini savunuyorlar."