Suud İsrail'e Yine Para Ödedi İddiası

Suud İsrail'e Yine Para Ödedi İddiası

Suudi Arabistan'ın İsrail'e ait 'Demir Kubbe' adlı hava savunma sistemini satın almak için Tel Aviv ile anlaşmaya vardığı iddia edildi.

Londra merkezli 'Al-Khaleej Online' adlı Arapça yayın yapan haber sitesi, Yemen'deki Husilerin Suudi Arabistan'a attığı füzeleri engellemek için Riyad yönetiminin Demir Kubbe hava savunma sistemini satın almak için İsrail ile anlaşmaya vardığını ileri sürdü.
Adı açıklanmayan üst düzey bir diplomatik kaynağa dayandırılan haberde, İsrail'in hava savunma sistemini hiç bir Arap ülkesine satmaya yanaşmadığı ancak ABD'nin arabuluculuğunun ardından Riyad ile Tel Aviv arasında anlaşmaya varıldığı öne sürüldü.

Anlaşmada Tel Aviv'e 'hava savunma sisteminin İsrail'e ve bölgeye karşı herhangi bir güvenlik tehdidi içermeyeceği garantisi verildiği' kaydedildi.

Haberde Suudi Arabistan'ın kaç adet hava savunma sistemi bataryası alacağı ve anlaşmanın tutarına ilişkin bilgi verilmezken, hava savunma sistemlerinin aralık ayında teslim edileceği, Riyad yönetiminin Demir Kubbe bataryalarını Suudi Arabistan'ın Yemen sınırına yerleştireceği iddiasına yer verildi.

İSRAİL'DEN YALANLAMA

Hindistan'daki havayollarından Spice Jet Amritsar'dan Dubai'ye ilk doğrudan uçuş
Suudi Arabistan'dan tarihi bir ilk: Hava sahasını İsrail'e uçuşlara açtı
Haaretz gazetesine konuşan ve adları açıklanmayan İsrailli güvenlik kaynakları, Demir Kubbe hava savunma sisteminin Suudi Arabistan'a satıldığı yönündeki haberi yalanladı. İddia ile alakalı olarak, Riyad yönetiminden ise henüz bir açıklama yapılmadı.