Suud İranlı Hacıların Cenazelerini Ülkelerine Gönderecek

Suud İranlı Hacıların Cenazelerini Ülkelerine Gönderecek

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Abdulaziz ve İranlı mevkidaşı Haşimi Cidde'de bir araya geldi. İranlı Bakan, kendi ülkesinin aksine, Suudi Arabistan'ın Mina'daki faciadan sonraki tutumlarını överek, "Suud üstüne düşeni yaptı" dedi

Suudi Arabistan'ın Mine bölgesinde meydana gelen izdiham faciasında hayatını kaybeden 464 İranlının cenazesi, İran'a teslim edilecek.

İranlı Bakan'dan Suudi Arabistan'a övgü

İran Sağlık Bakanı Hasan Haşimi ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Halid bin Abdulaziz, Arabistan'ın Cidde kentinde bir araya geldi. İki Bakan, İranlı hacıların cenazelerinin İran'a gönderileceği konusunda anlaştı. El-Arabiya'da yer alan habere göre, iki bakan, Suudi Arabistan'da tedavi altında olan İranlı yaralılar konusunda da temas halinde olacaklarını kaydetti.

 

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı ve İranlı mevkidaşı, Cidde'de bir araya geldi. Görüşmeden çıkan sonuç; Mina'da hayatını kaybeden İranlı hacılar ülkelerine gönderilecek.

 


İranlı Bakan Haşimi, Suudi Arabistan'ın Mina'daki izdiham faciasına ilişkin tutumlarını överek, Suud'un üzerine düşeni yaptığını ifade etti.

Müslümanların kutsal mekanı Mekke'de hayatını kaybedenler, Suudi Arabistan'ın normal yasalarına göre, ülkelerine gönderilmiyor, "Harem-i Şerif" bölgesindeki mezarlıklara defnediliyor. Suud'un İran'ın bu talebini onaylaması bu açıdan önemli.

Mina'daki izdiham faciası, Kurban Bayramı'nın ilk günü sabah saatlerinde gerçekleşti. 800'e yakın hacı hayatını kaybederken, 900 kişi yaralandı. İran, ölü sayısının 4 bin 173 olduğunu iddia etmiş, ancak Suudi Arabistan bu iddiayı yalanlamıştı.

Hamaney tehdit etmişti

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Suudi Arabistan'ın İranlı hacılara yönelik 'en küçük bir saygısızlık' yapması yahut hayatını kaybeden İranlıların gönderilmesi konusunda üzerine düşeni yapmaması halinde, 'sert ve ağır' karşılık verecekleri tehdidinde bulunmuştu.