Suud: : İran İle  Savaşmak İstemiyoruz

Suud: : İran İle Savaşmak İstemiyoruz

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Riyad'ın Tahran'la karşılıklı doğrudan çatışma içine girmek istemediğini ama İran'a ambargo uygulanması gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, Riyad'ın Tahran'la karşılıklı doğrudan çatışma içine girmek istemediğini ama İran'a ambargo uygulanması gerektiğini söyledi.

Lübnan'da Başbakan Hariri'nin istifasıyla gelişen olayları da değerlendiren Cubeyr "Hizbullah halk üzerinde hakimiyet kurmuştur. Bizim buna bir çare bulmamız gerekir" dedi.

Cubeyr, uluslararası ve bölgesel sıcak gelişmelere ilişkin CNBC televizyonuna açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a Cumartesi günü Yemen tarafından fırlatılan balistik füzeye ilişkin Cubeyr, "Füze, geçen 22 Temmuz'da Yenbu vilayetine atılan İran yapımı füzenin bir benzeriydi" ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'a füze fırlatılmasının bir savaş nedeni olduğunu dile getiren Cubeyr, İran'la direk bir çatışmaya girmeyi arzulamadıklarını vurguladı.

Cubeyr, Başbakan Saad el Hariri'nin başbakanlık görevinden istifa ettiği Lübnan'a ilişkin şunları söyledi: "İran desteğiyle Hizbullah'ın faaliyetleri esef vericidir. Hükümet çerçevesinin dışında silahlı milislerin bulundurulması mümkün değildir. Silahlarını teslim etmeleri gerekirdi. Ancak hala silahlı gücünü koruyor. Hizbullah, Lübnan sistemine el koymuştur. İran, Hizbullah ve benzeri silahlı örgütleri, Suriye'de olduğu gibi Hamas ve Husiler'i de kullanarak ülkelere hakim olmak istiyor."

"Lübnan'ın Suudi Arabistan'a sıkıntı kaynağı olmasına izin vermemiz mümkün değildir" diyen Cubeyr, "Lübnan halkı bu gelişmelerden sorumlu değildir. Hizbullah halk üzerinde hakimiyet kurmuştur. Bizim buna bir çare bulmamız gerekir" dedi.

Kaynak : Sputnik