Suud Hava Kuvvetleri Komutanı  Füze Saldırısında  Ölmüş

Suud Hava Kuvvetleri Komutanı Füze Saldırısında Ölmüş

Cenevre görüşmelerine az bir sure kalırken, sahada çatışmalar yoğunlaşması ve Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri Komutanı'nın füze saldırısında öldüğü, Yemen'deki önemli gelişmeler arasında yer alıyor.

RİB'in Yemen ile ilgili olarak derlediği haberlere göre; Cenevre görüşmelerine az bir sure kalırken, sahada çatışmalar yoğunlaşması ve Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri Komutanı'nın füze saldırısında öldüğü, Yemen'deki önemli gelişmeler arasında yer alıyor.
 
New York'ta bulunan Yemenli bir kaynak, Suudi Arabistan'ın Hava Kuvvetleri Komutanı Muhammed Bin Ahmet Şalan'ın geçirdiği kalp krizi sebebiyle öldüğü iddiasını tekzip ederek, Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri Komutanı Şalan'ın Yemen'in füze saldırılarında öldüğünü belirtti.
 
İsminin açıklanmasını istemeyen Yemenli kaynak, Şalan'ın 5 gün önce, Yemen ordusunun Suudi Arabistan'ın "Hamis Meşit" bölgesinde düzenlediği füze saldırısında öldüğünü bildirdi.
 
Yemen ordusu bu haftanın başlarında, bir Skat füzesiyle, Hamis Meşit'teki Emir Halid hava üssünü hedef almıştı; üs, Suudi Arabistan'ın güneyinde yer alıyor.
 
Alınan haberlere göre, Yemen'den atılan füzeler hedefe tam isabet etti. Suudi Arabistan haber kaynakları, bu füzelerin isabet etmeden önce Suudi hava savunma sistemleriyle vurulduğunu ileri sürmüştü.
 
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada, Hava Kuvvetleri Komutanı Muhammed Bin Ahmet Şalan'ın kalp krizi geçirdiği için öldüğünü duyurmuştu.
 
Yemen güçleri ile Suudi askerleri arasında şiddetli çarpışma
 
Yemen ordu ve halk birlikleri ile Suudi Arabistan askerleri arasında, sınırda yoğun çatışmaların sürdüğü bildiriliyor.
 
El-Meyadin'ın haberine göre, Suudi güçleri ile Yemen birlikleri arasında, şiddetli çatışmalar yaşanıyor.
 
Yemen birlikleri, Suudi Arabistan'ın güneyinde yer alan el-Asir bölgesi ve Cazan eyaletindeki bir askeri üsse füze yağdırdı.
 
Öte yandan, Suudi sınır birlikleri ile Yemenli güçler arasında ed-Dohan ve Aynul-Harre tepelerinde çatışma yaşandığı ifade edildi.
 
Ayrıca Yemen ordusunun Arabistan'ın Zahran bölgesinde yer alan Alik, el-Cohof ve Rekabet'uda'a askeri üslerini 26 füze ve top mermisi ile hedef aldığı bildirilmektedir.
 
Bu saldırılar sırasında el-Meleh Cizan vadisinde Arabistan ordusuna ait silah ve teçhizat yüklü bir aracın da imha edildiği bildirildi.
 
Suudi topçu birliklerinin de Yemen'in kuzeyinde ve Sade eyaletindeki yerleşim alanlarını hedef aldığı, ayrıca, Apaçi helikopterlerinin de Yemenli birliklerle savaşan kara birliklerine havadan destek için havalandığı bildiriliyor. Suudi Savaş uçakları, dün gece de Aden ve Sana'da bazı noktaları bombaladı.
 
Yemenli gruplar arasında Cenevre görüşmeleri konusunda anlaşma sağlanamadı
 
Yemenli gruplar arasında Cenevre'de BM'nin gözetiminde 14 Haziran'da başlayacak barış görüşmelerine kısa bir süre kaldı, ancak bu toplantıya kimlerin katılacağını daha netleşmedi.
 
Yemen Ensarullah Hareketi Sözcüsü Muhammed Abdus-Selam, yaptığı açıklamada, daha önce BM Genel Sekreteri'nin Yemenli siyasi grupları Cenevre Konferansına şartsız olarak katılmaları için davetini olumlu karşıladıklarını, ancak Cenevre Konferansına katılacak siyasi grupların temsilcileri konusunda istişarelerin daha tamamlanmadığını belirtti.
 
Ali Abdullah Salih'in başkanlığında Yemen Halk Kongresi de bir açıklama yaparak, Cenevre'de gerçekleşecek görüşmeleri sıcak karşıladığını, ancak şu ana kadar bu görüşmelere davet edilmediğini belirtti.
 
Yemen Temsilciler Meclisi üyelerinden Sultan Sami de, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, görevinden istifa eden firari cumhurbaşkanı Mansur Hadi'nin Yemen'de hiçbir yeri olmadığını belirterek, Yemenli devrimcilerin Cenevre Konferansı'na katılmasının uluslararası camianın Yemen devrimini resmiyete tanıdığını gösterdiğini ifade etti.
 
Yemen Sağlık Bakanlığı yardım talebinde bulundu
 
Yemen sağlık bakanlığı, ikinci kez uluslar arası teşkilatlar, ilaç firmaları ve dost ülkelerden Yemen'e yardım eli uzatmalarını istedi.
 
Yemen Sebanet internet sitesinin bildirdiğine göre Yemen sağlık bakanlığı Çarşamba günü  bu konuda bir bildiri yayınlayarak ülkenin sağlık kurum ve merkezleriyle hastanelerinde ilaç ihtiyacının temini konusunda acil yardıma ihtiyaç olduğunu bildirerek, Arabistan'ın bu ülkeye hava saldırılarının ülkede büyük sorunlara yol açtığını ve ülkenin alt yapısını mahvettiğini bildirdi.
 
Bu açıklamada, Arabistan'ın Yemen'e hava ve deniz saldırılarının hastaneleri ve sağlık merkezlerini de vurduğu ve halı hazırda hasta ve yaralıların tedavisinde imkansızlıklar içinde olunduğu belirtilmiştir.
 
İran'dan Suudi Arabistan'ın Yemen saldırısına son verilmesi çağrısı
 
İran Dışişleri Bakanı'nın Arap ve Afrika işleri yardımcısı Emir Hüseyin Abdullahiyan, Yemen halkına yönelik insanlık dışı muhasaranın Ramazan ayı eşiğinde son bulması gerektiğini söyledi.
 
Abdullahiyan, çarşamba günü BM genel sekreterinin Yemen işleri özel temsilcisi İsmail Veled Şeyh ile yaptığı telefon görüşmesinde, Ramazan ayı eşiğine yaklaşıldığı şu günlerde hala Arabistan'ın Yemen'e yönelik insanlık dışı saldırılarının sürmesine işaret ederek; bu askeri saldırılar ve Yemen'e yönelik muhasaranın son bulması için BM'nin daha fazla çaba göstermesini istedi.
 Kaynak : intizar