Suud Astana'da Muhalifleri İstemiyor

Suud Astana'da Muhalifleri İstemiyor

Hürriyet’in haberine göre gruplarla Ankara’da yapılan görüşmelerde Astana’ya katılma çağrısı yapılırken, Suudi Arabistan’ın süreci engellemeye çalıştığı iddia edildi.

Hürriyet’in haberine göre gruplarla Ankara’da yapılan görüşmelerde Astana’ya katılma çağrısı yapılırken, Suudi Arabistan’ın süreci engellemeye çalıştığı iddia edildi.

Astana'da düzenlenecek ateşkes görüşmeleri öncesi Suriyeli silahlı gruplar Ankara'da Genelkurmay ve MİT ile görüştüğü iddia edildi. İddialar arasında Suudi Arabistan'ın Astana sürecine engel olmaya çalıştığı da var.

Geçen çarşamba gününden beri Ankara’da yapılan Esad rejimi karşıtı gruplar toplantısından Astana’ya gidilmesi yönünde karar çıktığı bildirildi. Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) yetkililerin de hazır bulunduğu toplantıda, 31 Suriyeli silahlı gruptan 27’sinin Astana’ya gidilmesi doğrultusunda karar aldığı belirtildi. Toplantıların devam ettiğini söyleyen bir grubun temsilcisi Hürriyet’e, “Toplantıya katılım yönünde ezici çoğunlukla karar alındı. Ahrar’uş Şam ve bazı gruplar ise rejim güçlerinin ateşkese uymadığı gerekçesiyle Astana’ya gidilmesini içeren bildiriyi imzalamadı. Bu gruplar önce Suriye’de şu anki ateşkesin rejim ve Rusya tarafından nasıl ihlal edildiğinin tespit edilmesi için Astana öncesi uluslararası bir gözlemci heyetinin Suriye’ye gönderilmesinde ısrar ediyorlar” dedi.

Başka bir gruptan bir temsilci de, Suudi Arabistan’ın Astana’ya gidilmemesi için silahlı gruplara baskı yaptığını öne sürdü. Aynı yetkili, “Arap basınında çıkan bazı haberlerde, Türkiye’nin silahlı gruplara Astana’ya gitmeleri için baskı yaptığı yazılıyor. Arap basınına bunu yazdıran Suudi yönetimi” iddiasında bulundu. Rus Sputnik ajansının haberine göre toplantıya katılan gruplar arasındaki Ahrar’uş Şam, Feylak el Şam, Bayan Hareketi ve Ahleş Şam’ın temsilcileri ise bildiriyi imzalamayı reddetti. Bildiride silahlı grupların Kazakistan’ın başkenti Astana’ya katılımı için Suriye’nin güneyinde ve Şam’da bugünden itibaren 10 günlük ateşkes sağlanması gibi önkoşullar yer aldı. Moskova’da ise Rusya, Türkiye ve İran heyetleri arasında Astana zirvesi hazırlık sürecinin ele alındığı bir görüşme yaptı.