Suud  Amerika'ya Çıkartma Yaptı

Suud Amerika'ya Çıkartma Yaptı

ABD’ye bir yılda 3'üncü ziyaretini gerçekleştiren Suudi Arabistan’ın ikinci veliaht prensi ve kralın oğlu Muhammed Bin Selman, Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile bir araya geldi.

ABD’ye bir yılda 3'üncü ziyaretini gerçekleştiren Suudi Arabistan’ın ikinci veliaht prensi ve kralın oğlu Muhammed Bin Selman, Washington’da ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile bir araya geldi.
 
Suudi Arabistan merkezli El Şark El Avsat gazetesi, Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanı Kerry tarafından karşılanan Prens Muhammed Bin Selman’ın Devlet Başkanı Barack Obama’yla Savunma Bakanı Ashton Carter ile CIA Başkanı John Brennan ile de görüşmeler gerçekleştireceğini belirtti.
 
“2030 vizyonu” reform planları kapsamında ekonomisinde büyük değişikliklere gitmeye hazırlanan Suudi Arabistan’ın kafilesinde ekonomi yetkilileri de bulunuyor.
 
Suudi Arabistanlı ekonomist ve askeri uzman Ali Tevvati, ziyarette ABD ile 3 konuda bilgi alışverişinde bulunulacağını söyledi. Bunlar; Askeri Sanayi teknolojileri, ABD’nin vergi konusundaki tecrübesinden faydalanmak ve enerji alt yapısı.
 
Tevvati, ilk kez vergi uygulamaya hazırlanan Suudi Arabistan’ın, bu konuda gelişmiş bir sisteme sahip olan ABD’den faydalanmak istediğini belirtti.
 
Suudi Arabistan merkezli Mekke gazetesi, Muhammed bin Selman’ın ülkesinde yatırım yapmak isteyen ABD’li firmalarla da görüşmeler gerçekleştireceğini yazarken Ukaz gazetesi prensin ABD’li yetkililere ve yatırımcılara 2030 vizyonuyla ilgili bir sunum yapacağını söyledi.
 
Tevvati’ye göre, Suudi Arabistan’ın ABD’deki yatırım hacmi bir trilyon doları geçiyor. ABD’nin Haziran ayında açıkladığı verilere göre, Suudi Arabistan’ın 184 milyar dolar rezervi var.
 
2015’te Suudi Arabistan ile ABD arasındaki ticaret hacmi 41 milyar doları geçti.
 
25 Nisan’da açıklanan 2030 vizyonu planı geçtiğimiz hafta bakanlar kurulu tarafından onaylanmıştı. Riyad bu planla gelirinin büyük kısmını oluşturan petroldeki fiyat dalgalanmalarından sonra ekonomisini çeşitlendirmeye hedefliyor.
 
Kaynak: AA