Suud :Amacımız Muhalifleri Birleştirmek

Suud :Amacımız Muhalifleri Birleştirmek

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El-Cubayir yaptığı açıklamada, hedeflerinin "Suriye muhalefetinin saflarını birleştirmek" olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil El-Cubayir yaptığı açıklamada, hedeflerinin "Suriye muhalefetinin saflarını birleştirmek" olduğunu söyledi.
 El-Cubayir, bugün Suudi Arabistan'a resmi bir ziyaret için gelen Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi. Görüşmenin ardından iki bakan bir basın toplantısı düzenledi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı kendisine yöneltilen bir soru üzerine, Suriye muhalefetini Suudi Arabistan'da bir araya getirmeyi amaçladıklarını belirtti. El-Cubayir şöyle konuştu: "Suudi Arabistan Allah'ın izniyle Suriye muhalefetini misafir etmeyi düşünüyor. Eğer bu gerçekleşirse hedef, görüşmelerde daha aktif rol oynayabilmesi için Suriye muhalefetinin saflarını birleştirmek ve Suriye muhalefetinin ortak bir görüşle çıkmasına yardımcı olmak."
 Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed rejimini uzaklaştırarak ülkede barışçıl bir çözüm bulmayı amaçladıklarını belirten Suudi Dışişleri Bakanı, şunları söyledi: "Ancak askeri seçenek hala mevcut ve Suriye muhalefetine destek halen devam ediyor. Beşşar Esed'in iki seçeneği var. Ya barışçıl bir yolla gider veya askeri operasyonlarla gönderilir. Suriye'de geleceği yok."
 "Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinin ardından Viyana görüşmeleri nasıl etkilenir?" sorusunu Suudi Bakan, "Görüşmelerin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü safların birleştirilmesi, ortak görüş ve barışçıl bir çözüm bulunması uluslararası toplumun çıkarıdır." şeklinde cevapladı.
 Bu toplantıların, Türkiye ile Rusya arasında meydana gelen olaylarla değil, Suriye'deki krizle bağlantılı olduğunu aktaran El-Cubayir, şunları kaydetti: "Bunun için ben bu durumun görüşmeleri etkilemesini beklemiyorum. Biz, Türkiye ile Rusya'nın (bundan da eminiz) bu olaydan sonra hikmetli ve dengeli davranacaklarını umuyoruz. İnşallah bu olay, Suriye'deki durumu olumsuz etkilemez ve gerginliğin artmasına neden olmaz."
 Konuyla ilgili Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ise "Sayın bakanın görüşlerine katılıyorum. Bu olaylar sonucunda tabii ki bir gerilme var. Ancak bunun Suriye'de barışa etki etmeyeceğini umuyoruz." açıklamasında bulundu.
 Fransa'nın başkenti Paris'teki saldırılardan sonra Suudilerin Avrupa ülkelerine girişlerinde sıkıntı olup olmadığı sorusunu da Suudi Bakan şöyle cevap verdi: "Dışişleri Bakanlığı olarak elimizdeki bilgilere göre değişen bir şey yok. Fransa'nın veya başka Avrupa ülkelerinin girişleri durdurduğu gibi bazı söylentiler vardı. Ancak teyit etmek istediğimizde bunun gerçeklik payının olmadığını gördük. Durum Paris'teki terör cinayetlerinden önce olduğu gibi devam ediyor."
 Öte yandan Suudi Arabistan'a ilk kez geldiğini ifade eden Avusturya Dışişleri Bakanı Kurz, iki ülke arasında ilişkilerin iyi olduğuna vurgu yaptı. Kurz, ülkeyi ziyareti sırasında Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud tarafından da kabul edildi.