Suud, ABD’de İmaj Çalışması  Yapıyor

Suud, ABD’de İmaj Çalışması Yapıyor

Re’yu’l-Yevm’in haberine göre, Suud yönetimi ABD’deki imajını iyileştirmek hedefiyle bir proje hazırlığına girişti ve bu proje için çok yüksek meblağlar ayırdı.

Re’yu’l-Yevm’in haberine göre, Suud yönetimi ABD’deki imajını iyileştirmek hedefiyle bir proje hazırlığına girişti ve bu proje için çok yüksek meblağlar ayırdı.
 Haberin dayandığı kaynaklar, köklü araştırmacılardan, gazetecilerden ve diplomatlardan oluşan tecrübeli bir ekibin projeyi üstlendiklerini ifade etti.
 Projenin doğrudan Suud veliaht prensi Muhammed bin Selman’la ilgili olduğu, projenin halihazırda diplomatik müsteşar olan Dennis Ross tarafından kontrol edildiği de ifade ediliyor.
 Ross Amerikan basınına projeyle ilgili yaptığı değerlendirmede projeyi çok beğendiğini ve memnuniyetini dile getirdi.
 Geçtiğimiz günlerde bir Amerikan heyeti Suud’a beş gün süreyle özel bir ziyaret gerçekleştirmişti.
 İsrail lobisine yakınlığıyla tanınan ve Amerikan yönetiminde ya da kongrede üst düzey yetkililerle görüşme imkanına sahip olan Dennis Ross görüşmenin detaylarına açıklamalarında yer verdi.
 Ross’un açıklamalarına göre proje üç aşamadan oluşuyor ve birinci aşama fiilen başlamış durumda… Yapılacak olan faaliyetlerin kontrolü ise tamamen Dennis Ross ve beraberindeki bir başka kişi tarafından özel bir Amerikan şirketi üzerinden sağlanıyor.
 “Washingon Post”ta yayımlanan açıklamalara göre Ross’un “Suud’un 2030’daki görünümü” adı altında sunduğu öneriye Suud karşı çıktı. Söz konusu öneri kapsamında “kadınların siyasete dahil olması”, “şeffaflık”, “hesap verme zorunluluğu” gibi çeşitli konular var ve Ross bütün bunların devlet yetkililerinin niteliklerinden olduğunu ve kaçınılmaz olduğunu ifade ediyor. Öte yandan gazetedeki habere göre söz konusu proje kapsamında Suud vatandaşlarının İran konusunda güvence altında olmasının da sağlanması gerekiyor.
 CNN’in haberinde ise, Ross’un Washington Enstitüsü Yakındoğu Siyaseti bölümünde danışman olduğu ve Amerikan başkanı Barak Obama’nın 2009-2011 yılları arasında Güneybatı Asya ve Körfez bölgesinde özel danışmanı olarak görev yaptığı ifade edildi. Ross’un 1991 yılında ziyaret ettiği Suud ile şu anki Suud arasında çok büyük bir fark olduğunun ifade edildiği haberde, bir Suudlunun “Suud’da  Ekonomik kalkınma adı altında devrim oldu” şeklindeki söylemine de yer verildi.
 Ross açıklamalarının sonunda, Suudlu yetkililerle yaptığı son görüşmelerin ardından yakın gelecekte Suud’da büyük bir değişim yaşanmasının zor olduğunu, ancak yavaş da olsa değişim ve dönüşüm yaşandığını belirtti.