Suud 1 Trilyon Dolar Değerinde Gıda İsrafı Yapıyor

Suud 1 Trilyon Dolar Değerinde Gıda İsrafı Yapıyor

Yiyecek israfıyla ilgili yayınlanan bir analiz raporuna göre, Ortadoğu'da yılda 1 trilyon dolardan fazla gıda israf ediliyor. YouGov tarafından yapılan araştırmaya göre; sadece Suudi Arabistan'da yıllık 13,3 milyar dolarlık gıda israfı söz konusu.

2000 yılında kurulup merkezi Birleşik Krallık'ta bulunan ve dünya genelinde faaliyet gösteren İnternet tabanlı pazar araştırması ve anket şirketi YouGov tarafından hazırlanan ve ABD merkezli “Forbes” dergisi tarafından yayımlanan raporda, Suudi Arabistan’ın tek başına yılda 13,3 milyar dolar değerinde gıda israfı yaptığı gözler önüne serildi.

Raporda, Suudi Arabistan’dan sonra israfın en çok yaşandığı diğer İslam ülkesi olan Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) gıdalardaki israfın ülkedeki toplam atıkların yüzde 40'ını oluşturduğuna dikkat çekildi.

Dergide, Ortadoğu’da gıda maddelerinin kişi başına en fazla israf edildiği ülkelerin başında yer alan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’da israfın en fazla restoranlarda ve kutlama sonrası yemek atıklarında meydana geldiğine işaret edildi.

Forbes’in yayımladığı raporda, Ortadoğu'da yılda toplam 1 trilyon dolardan fazla gıdanın israf edildiğinin altı çizildi.

Diğer taraftan, Husilere karşı Suudi Arabistan’ın öncülüğünde başlatılan savaşla birlikte Yemen başta olmak üzere İslam coğrafyasının muhtelif yerlerinde insanlar açlıktan ölürken, bölgede bu denli bir israfın olması tepkilere neden oldu.