Suu  Kraliyet Ailesinde Taht Oyunları

Suu Kraliyet Ailesinde Taht Oyunları

Suudi Arabistan'da, Kral Selman Bin Abdülaziz'in torunu tarafından yazıldığı öne sürülen ve 'Kral Selman istifa etmezse kraliyetimiz çöker' uyarısı içeren bir mektubun kraliyet ailesi üyeleri arasında dolaşıma sokulduğu iddia edildi.

Russia Today (RT) kanalının haberine göre, Suudi kraliyet ailesi üyeleri arasında elden ele dolaşan mektupta, Kral Selman Suriye ve Yemen'de 'sonuçları iyi hesaplanmayan' adımlar atmakla eleştirilirken, ülkedeki ekonomik durumu kötüleştirdiği ve petrol fiyatlarının sert biçimde düşmesine neden olduğu ifade ediliyor.

 

Mektupta, Suudi monarşisinin bu sebeplerden ötürü çökmesini engellemek için Kral Selman'ın devrilmesinin ve veliahtı Prens Muhammed Bin Naif'in bu makamının ortadan kaldırılmasının gerektiği belirtiliyor.

 

'İKTİDARI KAYBETMEYE ÇOK YAKLAŞTIK'

 

'Suudi Kralı Selman Bin Abdülaziz'in soyu' imzasını taşıyan mektupta, 'Devletin düşüşüne ve iktidarımızı kaybetmeye çok ama çok yaklaştık' uyarısı yapılarak şu ifadelere yer veriliyor:

 

"Irak'ta yenilgi, Suriye ve Yemen'de savaş gibi tehlikeli sonuçları tamamen göz ardı edilen askeri operasyonlara nasıl katılabildik? Siyasi ve ekonomik durumun hızla kötüleşmesine bağlı olarak, mevcut tabloyu tartışmak ve ülkeyi kurtarmak için gereken her şeyi yapmak için Kral Selman'ın bütün çocuklarını olağanüstü toplantıya davet ediyoruz. Beceriksiz Kral Selman, savurgan Veliaht Prens Muhammed Bin Naif ve hırsız Veliaht Prens Muhammed Bin Selman iktidardan uzaklaştırılmalı."

 

Mektubun 'dikkatlice' dolaşıma sokulduğu, kraliyet üyelerinin istihbarat denetimi altında bulunması nedeniyle, mobil iletişimin risksiz ve güvenli yollarının tercih edildiği de öne sürülüyor.

 

'KRALİYET AİLESI SAVAŞ HARCAMALARINDAN RAHATSIZ'

 

RT'ye konuşan 'Amerikan Demokrasisinin İhracatı' isimli kitabın yazarı Colin Cavill'e göre, Suudi kraliyet ailesindeki görüş ayrılığının birkaç sebebi var, birinci neden ise devlet hazinesine giden gelirlerin azalması. Cavill, "Evet, Suudilerin devasa rezerv fonları var, ama son 6 aydır rezervlerin yüzde 10'unu harcamak zorunda kaldılar. Bu paralar yüksek maliyetli savaşlara, ABD, İngiltere ve diğer ülkelerden askeri teçhizat ve mühimmat alımına harcandı. Petrolün varil fiyatı 120 dolardan 50 doların altına indi. Kraliyet ailesi üyeleri bu durumun ülke ekonomisine zarar verdiğini belirtiyor" yorumunu yaptı.