Suruç Saldırganını Polis Yakalamış, Savcı Bırakmış

Suruç Saldırganını Polis Yakalamış, Savcı Bırakmış

Şanlıurfa'da aylar önce terör örgütü IŞİD'in canlı bombası ve koordinatörü, bölgede keşif çalışması yapan Erhan K. polis tarafından yakalandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı ve Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen çalışmalar sonucu terör örgütü IŞİD irtibatlı olduğu ve örgüte eleman sağladığı tespit edilen Erhan K. teknik ve fiziki takibe alındı.

EKİM AYINDA GİTTİ

Erhan K'nın örgütle yaptığı görüşmeler doğrultusunda Şanlıurfa'ya geçiş için hazırlıklar yaptığı, aynı dönemde memleketindeki cep telefonu dükkanını ve bazı gayrimenkulleri elden çıkardığı ve yakın çevresiyle helalleştiği öğrenildi. Peşmergenin Ekim ayında Kobani'ye geçiş hazırlığı yaptığı dönem Şanlıurfa'ya gelen Erhan K'nın sık sık IŞİD militanları ile irtibat halinde olduğunun belirlenmesi üzerine, polisin yakın markajına alındı. Erhan K'nın canlı bomba olduğu ve aynı zamanda örgütteki bazı militanları koordine ettiği belirlendi.

AYNI GÜNDE İKİ OTEL

Şanlıurfa polisi, istihbaratı çalışmalar sonucu elde ettiği bilgiler üzerine Erhan K. ve bağlantılı olduğu kişileri tespit etmek için geniş çaplı bir çalışma başlattı. Polisin takip ettiği Erhan K., Şanlıurfa'da bir oto kiralama şirketinden kiraladığı araçla gititği Suruç'ta iki gün süreyle incelemeler yaptı. Erhan K., bu sürede polis tarafından adım adım takip edildi. Şanlıurfa'ya geldiği andan itibaren sergilediği şüpheli tavırları, bir günde iki otel değiştirmesi ve keşif çalışmaları nedeniyle polis harekete geçti.

SORGUDA İNKAR ETTİ

Polis, Erhan K'yı, kaldığı otelde sabah saat 05.00'te gözaltına aldı. Erhan K'nın, Emniyetteki sorgusunda bölgeye gezmeye geldiğini ve gezideki gözlemlerini not aldığını ifade ederek, IŞİD ile bağlantısını inkar ettiği öğrenildi. Polisin otele ani şekilde operasyon düzenleme kararı almasına gerekçe olarak ise teknik dinlemedeki Erhan K'nın başka bir IŞİD militanıyla yaptığı şifreli görüşme üzerine olası bir intihar eyleminin önlemesi düşüncesiyle yapıldığı belirtildi.

KROKİLERE EL KONULDU

Erhan K., Emniyetteki sorgusunun ardından sevk edildiği savcılıkta serbest bırakıldı. Polisin Erhan K'nın, Suruç bombacısı ve 5 Haziran'da HDP'nin Diyarbakır'daki mitingine bomba bırakan Erhan Gönder ile IŞİD'in aynı hücre yapılanması içerisinde olduğu öğrenildi. Polis, Erhan K'ya ait Suruç ile Şanlıurfa merkezdeki bazı bölgelerin kroki ve bilgilerinin bulunduğu kağıtlara da el koydu.

Peşmergeyi takip etmiş

Savcılığın serbest bıraktığı IŞİD intihar bombacısının Peşmergelerin geçen yıl ekim ayında Kobani'ye geçirilmesinin planlandığı
günden bir gün önce Suruç'a giderek ilçe merkezinde ve sınır hattında keşif çalışması yaptığı, Peşmergelerin geçiş güzergahı dışında basın mensuplarının çalıştığı bölgede de gözlemlerde bulunduğu öğrenildi.