"Suriye'ye Geçmek İsteyen Militanlar Engelleniyor"

"Suriye'ye Geçmek İsteyen Militanlar Engelleniyor"

Türkiye'nin ABD ve NATO üyesi ülkelerle yaptığı güvenlik anlaşması gereği son günlerde batılı ülkelerden gelerek Suriye'ye geçmeye çalışan savaşçıları engellemeye başladığı belirtiliyor

Suriye’de Beşar Esad yönetimin devrilmesi için silahlı muhaliflerin saffında katılmaya giden savaşçıların sınırı geçmesine göz yummakla eleştirilen Milli İstihbarat Teşkilatı(MİT), son birkaç haftadır batı ülkelerinden sınıra gelenleri engellemeye başladı.

Hürriyet Daily News’un Genel Yayın Yönetmeni Murat Yetkin, Radikal’deki köşesinde, ‘Batılı istihbarat örgütlerinden Türkiye’ye seyahat eden ve Suriye’ye geçme ihtimali olan kendi vatandaşlarına dair istihbarat gelmeye başladığını, MİT’in de bunları ‘emniyet’e bildirmek suretiyle sınır kapılarında engellemeye başladığını’ yazdı.

Yetkin dünkü yazısında, Türkiye’nin ABD ve bir dizi NATO ülkesiyle Suriye’ye giden yabancı savaşçılar konusunda son yılların en büyük güvenlik işbirliğini başlattığını, El Nusra Cephesi’nin geçen hafta aniden terör örgütleri listesine alınmasının da bundan kaynaklandığını yazmıştı.

Yetkin bugünkü yazısında da, işbirliğinin fiilen başladığını duyurdu. Radikal yazarına konuşan bir güvenlik kaynağı, Batı’dan istihbarat geldiğini “Alınlarında cihatçı yazmıyordu ki. Nereden bilecektik gelen turistin hangisinin Suriye’ye gidecek mücahit olduğunu. Şimdi bilgi geliyor, Türkiye de engelliyor” sözleriyle açıkladı.

MİT MÜSTEŞARI ABD'YE GİTTİ

Yetkin, işbirliğinin ‘şubat ayında Washington’da (Türkiye adına MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın katılımıyla) yapılan bir istihbarat zirvesinde konuşulmaya başlandığını’ yazdı.

Buna göre, söz konusu zirve Suriye’nin Dostları Çekirdek Grubu ülkelerinin istihbarat yetkilileri, yani Türkiye, ABD, Ürdün, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Suudi Arabistan, Mısır, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri  arasında yapıldı.

 

dünyabülteni