Suriye'nin "Enerjisi" Hala DAİŞ'in Elinde

Suriye'nin "Enerjisi" Hala DAİŞ'in Elinde

Terör örgütü DAİŞ, ABD ve Rusya'nın hava saldırılarına rağmen hala Suriye'nin yarısını ve enerji kaynaklarının neredeyse tamamını kontrol ediyor.

Terör örgütü DAİŞ, ABD'nin 1,5 yıldır, Rusya'nın da 5 aydan bu yana devam eden hava saldırılarına rağmen hala Suriye'nin yaklaşık yarısını kontrol ediyor. Suriye'nin enerji kaynaklarının neredeyse tamamı da örgütün elinde bulunuyor.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon Eylül 2014'ten beri DAİŞ ile mücadele için örgütün kontrolündeki bölgelere hava saldırıları düzenliyor. ABD, aynı zamanda terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'yi bu mücadelede en önemli müttefiği olarak görüyor ve örgütün DAİŞ'e yönelik kara saldırılarına hava desteği veriyor. 

ABD, Rusya ve PYD'nin saldırılarına rağmen DAİŞ, ancak kısmen geriletilebildi. Örgütün kayıpları, Suriye'nin kuzeyinde Ayn el-Arab, (Kobani), Tel Abyad, Ayn İssa, Suluk beldeleri ve geçen ay Şeddadi ilçesiyle sınırlı kaldı. Bu noktaları PYD'ye kaptıran DAİŞ, geçen ay da Halep'in doğusunda Bab ilçesi yakınlarında birkaç köy ve Tedmur'u rejime kaybetti.

En stratejik saha hala DAİŞ'te

DAİŞ'in Suriye'de etkili olmaya başladığı 2013 ortalarından bu yana örgütün stratejisinin önemli bir parçasının enerji sahaları boyunca ilerlemek olduğu belirtiliyor. Örgüt, Deyr ez-Zur, Rakka, Humus ve Haseke'de en büyük enerji sahalarını halen elinde tutuyor.

Bu doğrultuda, Temmuz 2014'te Deyr ez-Zur'da bulunan ülkenin en büyük petrol sahası El-Ömer'i ele geçiren örgüt halihazırda, ildeki Et-Teym, Hasyan, Cefra, Milih petrol sahaları ve Tenek, Koniko doğalgaz sahalarını kontrol ediyor. Yerel kaynaklar, bu sahaların 24 saat boyunca özel koruma ekiplerinin gözetiminde olduğunu ifade ediyor.

DAİŞ ayrıca Rakka'da Habara, Tavra, Cipse ve Toynan petrol sahaları, Humus'ta Şaar petrol sahası ve Cahar doğalgaz sahasını elinde tutuyor.

Haseke'de Suriye-Musul ikmal yolu üzerindeki Markede petrol sahası da hala DAİŞ'in kontrolünde bulunuyor. Haseke'nin Şeddadi ilçesinde Kibebe petrol sahası ve Cipse doğalgaz çevrim santrali ise PYD'nin kontrolüne geçti.

AA