Mehmet GÖKTAŞ

Mehmet GÖKTAŞ

Suriye’nin blokunu değiştirebilir misiniz?

En başta düşünülmesi gereken buydu; Suriye bulunduğu bloktan çıkar mı veya çıkarılabilir mi?

Tamam, eski Sovyetler bloku dağılmıştır ama Suriye, Rusya ile stratejik işbirliğini sürdürmektedir, İran’la da aynı şekilde işbirliği vardır ve bu ülkelerin Suriye’de konuşlanmış kuvvetleri vardır.

Filmi geriye saralım, ta başa alalım. Suriye’de iç savaşın henüz başlamadığı günlere dönelim ve baştaki soruyu bir daha soralım; Suriye bu bloktan çıkarılabilir mi?

Yani mesele “Esed yönetimi devrilebilir mi?” meselesi değil, “Suriye bulunduğu bloktan çıkarılabilir mi?” meselesidir. Ve bunu kim yapabilir? Yönetimden haklı olarak rahatsız olan içerideki muhalefet yapabilir mi bunu?

Daha ütopik düşünerek soralım; bunu Esed’in kendisi yapabilir miydi? Mesela kendi kendine düşünerek;

“Benim halkım bugünkünden daha iyi yaşamaya, daha müreffeh olmaya, kaynaklarını daha iyi değerlendirmeye hakkı vardır. Bunun için benim bu bloktan ayrılmam şarttır...” dese, buna müsaade ederler mi dersiniz?

Demek ki zalim Esed yönetimini istemeyen muhaliflerin durumu o kadar kolay değil. Tabi Türkiye’nin işi de kolay değil.

Unutmayın, hükümetin “satın aldık” diye sevindiği S-400 Rus füzeleri Suriye’de kurulu vaziyette bekliyor. “Satın almak kötü fikirdi” demiyorum, onu almayıp yerine Patriot alınsa ne olacaktı ki?

Suriye’yi bulunduğu bloktan çıkarma işini ancak daha güçlü olan bir başka blok, yani Amerika’nın başını çektiği Batı bloku yapabilirdi. Yapmadı, göze almadı, gerek görmedi, işine gelmedi, her neyse. Kaldı ki, Amerikan blokunda olan Sisi’nin zulmü de ortada! Ha bir de şu var, Amerika ile aynı blokta olmak Siyonist çete ile de aynı blokta olmak anlamına geliyor.

Peki, gelinen noktadan geri mi dönülsün? Canlarından olan bir milyon mazlum, viraneye çevrilen şehirler, dört milyondan fazlası Türkiye’de olmak üzere on-on iki milyona yakın mülteci, özellikle Türkiye’nin hayati mesele saydığı Suriye’nin kuzeyindeki yapılanma, bütün bunlar ne olacak?

Ve bugün İdlib üzerindeki kördüğüm?

İdlib bazında Türkiye ve muhaliflerin bir başarı elde etmesi durumunda bile biz baştaki sorumuzu yine sormak durumundayız; Suriye bulunduğu bloktan çıkarılabilir mi?

Diyorum ki, Türkiye ve muhalifler onun yerine daha makul bir siyaset izleyemez mi? Blokun bizzat kendisini muhatap alarak şöyle bir talepte bulunamaz mı?

1.Her şeyden önce eli kanlı şu Esed ve ekibi gitmelidir. Böyle bir adamla ve ekibiyle işbirliģi içinde olmanız dünya kamuoyunda sizin için de iyi bir şey değildir.

  1. Onun yerine hem sizin hem muhaliflerin, özellikle mültecilerin razı olacağı ve rahatlıkla dönecekleri biri yönetime gelsin. Bu arada Suriye yine sizin blokunuzda kalsın, sizinle olan ittifakları devam etsin.

Elbette bu maddelere daha çok şeyler ilave edilebilir.

Bu yazı toplam 633 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar