'Suriyelilerin Değil BM'nin Çözümü'

'Suriyelilerin Değil BM'nin Çözümü'

Al Jazeera, Suriye’de beş yıldan bu yana devam eden savaşı sona erdirmek için BM Özel Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’nın ilgili taraflara sunduğu planın detaylarına ulaştı.

Al Jazeera, Suriye’de beş yıldan bu yana devam eden savaşı sona erdirmek için BM Özel Suriye Temsilcisi Staffan de Mistura’nın ilgili taraflara sunduğu planın detaylarına ulaştı.

Plan, 2012’de kabul edilen Cenevre Bildirgesi’nin uygulamalı yol haritası niteliğinde. Plana göre rejim, muhalifler ve STK temsilcilerinin içinde olacağı tam yetkili geçici bir heyet kurulacak. Bu heyet, yürütme görevini görecek, ordu ve emniyet kurumlarını yönetecek, Ortak Askeri Konseyi’ni denetleyebilecek.

Mistura'nın önerilerine göre Esed, sembolik yetkilerle cumhurbaşkanlığı görevine devam edebilir.

Terörle mücadeleye öncelik

Mistura’nın planı, hâlihazırda yüzde 50’si IŞİD’in denetimindeki Suriye’nin dönüşüm sürecinde terörle mücadeleye büyük bir önem arz ediyor. Bu kapsamda silahlı muhalif gruplar orduya entegre edilecek ve beraberce IŞİD'e karşı savaşacak.

Yol haritasının sonu nereye çıkıyor?

Planın sonucunda elde edilmek istenenleri dört maddede özetlemek mümkün: Baas partisi yasaklanmayacak, ulusal diyaloğun kararları uygulamaya konulacak, yeni anayasa hazırlanacak ve BM'nin gözetiminde seçimler düzenlenecek.

‘Uluslararası toplumun istediği plan’

Planın kayda değer unsurlarını sorduğumuz Londra Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Ortadoğu Profesörü Fevvaz Jerjes, planın BM’nin Suriye’deki her iki karşıt bloku ikna etmeye yönelik bir girişim olduğunu söylüyor.

Jerjes, BM'nin uluslararası camianın bölünmesine neden olan ‘Esed’in akıbeti’ meselesini,  Esed'i sembolik bir yetki ile tutarak çözmeye çalıştığını belirtiyor. Uzmana göre, aralarındaki büyük görüş ayrılığı nedeni ile ihtilaflı Suriyeli tarafların hiç birinin bu planı kabul etmesi olası değil.

BM'nin bu planla Esed’i ciddi bir müzakere sürecine ikna etmeye çalıştığını söyleyen Jerjes, mevcut durumun bu teorik planın uygulanması için henüz uygun olmadığını savunuyor. Ona göre bu plan bazı değişiklerle belki altı ay sonra başarılı olabilir.

ELCEZİRE