Suriyeli Türkmenlerden Acil Yardım Çağrısı

Suriyeli Türkmenlerden Acil Yardım Çağrısı

Suriye Halep Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Hüseyin Abdullah Dede, "Suriyeli Türkmenlerin mülteci haline gelmesini istemiyoruz" dedi.

Dede, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli Türkmenlerin durumun iç açıcı olmadığını söyledi.

Bir süre önce Akçakale bölgesinde Türkçe konuşan insanların savaş nedeniyle Suriye sınırını geçerekTürkiye geldiğini hatırlatan Dede, çatışmaların devam ettiği Humus'ta da Türkçe konuşan insanların sürülmek istendiğini kaydetti. Suriyeli Türkmenlerin dışarı atılmak istendiğini vurgulayan Dede, "Bir senedir abluka altındalar. İnsanlara ot dahi toplatmıyorlar. Kadınlarımız keskin nişancılar tarafından öldürülüyor" dedi.

"Vatanımızda kalmak istiyoruz"

Türkmenlerin Suriye'de kalmaları için ciddi anlamda desteğe ihtiyaç duyduğunu dile getiren Dede, aksi takdirde Türkmenlerin varlığının biteceğine dikkati çekti.

Halep'e bağlı Çobanbey köyünde şiddetli çatışmaların yaşandığını anlatan Dede, şöyle konuştu:

"Çatışmalar nedeniyle sürülen Türkmenler sınıra doğru geliyor. Suriyeli Türkmenlerin mülteci haline gelmesini istemiyoruz. Vatanımızda kalmak ve kimseye yük olmak istemiyoruz. Türkiye'den gerçekten destek istiyoruz. Sadece hükumetin değil, diğer siyasi partiler ve vatandaşların da desteğini bekliyoruz."

Dede, devam eden Cenevre-2 Konferasın'nda Suriyeli Türkmenlerin sorunlarının da konuşulması gerektiğini dile getirdi.

Özellikle abluka altındaki Türkmen bölgelerine insani yardım yollarının açılmasını istediklerini belirten Dede, "Bizim için en önemlisi gıda. İnsanlar arpa ununun kilosunu 28 liraya alıyor. İnsanlar açlıktan ölüyor. Şimdiye kadar 8-10 kişi açlıktan öldü. Yaralılarımızı hastaneye ulaştıramıyoruz" diye konuştu.

Dede, Esed rejimine bağlı güçler tarafından son 10 günde Zara köyüne 400 füze atıldığını bildirdi.

Türkmenler IŞİD'e karşı savaşıyor

Suriye Halep Türkmen Meclisi Gaziantep sorumlusu Hamis Türk de Suriye'de 3,5 milyon Türkmenin yaşadığını anımsattı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ile 2,5 yıldır Esed rejimine karşı mücadele ettikleri ifade eden Türk, "Türkmenler, bu savaşta 28 bin şehit verdi. Suriye halkıyla el ele vererek rejime karşı savaştık ancak Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) grubu karşısında yalnız kaldık. Maalesef bugün Türkmenler IŞİD ile savaşıyor. İmkansızlıklar nedeniyle bugün Türkiye'nin sınırına yakın 214 köyümüz bu grubun saldırısı altında" dedi.

IŞİD'e karşı yaptıkları savaşta destek isteyen Türk, şunları söyledi:

"Şu anda Halep'e bağlı Çobanbey'de Türkmenlerin merkezinde şiddetli çatışmalar var. Bu grup 3 noktadan Çobanbey'e girmek istiyor. Büyük kayıplarımız var. Köylerimizde arabalarımızı, mallarımızı, mülklerimizi yakıp yıkıyorlar. Bizim de bunlarla mücadele edecek askeri gücümüz yok. Tek sığınacağımız yer Türkiye ama biz Türkiye'ye mülteci olarak sığınmak istemiyoruz. Türkiye'nin bize el uzatıp yardım etmesini istiyoruz."

Kaynak: AA