Suriyeli sığınmacılara ilaç ve tıbbı malzeme yardımı

Suriyeli sığınmacılara ilaç ve tıbbı malzeme yardımı

Yeryüzü Doktorları "Sana İhtiyacım Var" yardım kampanyası çerçevesinde Suriye'de yaşayan sivillere 1 milyon 230 lira değerinde ilaç ile ilk yardım çantaları ve battaniye gönderdi.

Yeryüzü Doktorları, Suriyeli sığınmacılara destek olmak amacıyla başlatılan "Sana İhtiyacım Var" yardım kampanyası çerçevesinde ülkede yaşayan sivillere 1 milyon 230 lira değerinde ilaç ile ilk yardım çantaları ve battaniye gönderdi.

Yeryüzü Doktorları Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, başta çocuklar olmak üzere kadın, yaşlı ve hastaların hayata tutunabilmeleri için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı, HAK-İŞ, Diyanet Vakfı, Memur-Sen ve Anadolu Ajansı ile İnsani Yardım Platformu çatısı altında toplanan çok sayıda yardım kuruluşu, vakıf, dernek ve meslek örgütünün katılımıyla başlatılan "Sana İhtiyacım Var" yardım kampanyasına destek verildi.

Bu kapsamda, sağlık sisteminin çöktüğü ve ciddi boyutlarda gıda, ilaç ve temiz su sıkıntısının baş gösterdiği Suriye'de yaşayan sivillere 1 milyon 230 lira değerinde ilaç gönderdi. Bunların yanında ilk yardım çantaları, battaniye ve su temizleme tabletleri de bölgeye ulaştırıldı.

Suriye'de devam eden iç savaş üç yılı geride bırakırken ülkede sağlık, eğitim, güvenlik gibi kamu hizmetleri büyük oranda verilemiyor. Savaşın acı bilançosu 130 binin üzerinde can kaybı. Suriye'de sağlık sistemi çöktüğü için çatışmaların arasında kalan yaralılara erken müdahale yapılamıyor. Su ve kanalizasyon sistemi çöktüğü için temiz su bulmak da gün geçtikçe zorlaşıyor.

Araştırmalara göre, 12,9 milyon insan yemek, su, sağlık ve barınma gibi temel hizmetlere ulaşamıyor. Yeryüzü Doktorları, OTELAB, Keymen İlaç ve bağışçılar tarafından alınan ilaç ve tıbbi malzemelere ek olarak soğuk kış şartlarından etkilenen savaş mağdurları için de Hayat Vakfı ortaklığıyla temin edilen 2 bin battaniye Reyhanlı'da yaşayan mülteciler ile Lazkiye, Halep ve İdlib'e ulaştırıldı.

Yeryüzü Doktorları, Suriye'de temiz su bulma ve barınma sıkıntısı çeken siviller için Kanadalı partneri Global Medic ile bir proje başlattı. Proje kapsamında 4 milyon 800 bin su temizleme tableti, 1 milyon 475 bin 760 su temizleme torbası, 200 su temizleme ünitesi ve 2 çadır Suriye'de ihtiyaç duyulan yerlere gönderildi. Cihaz ve tabletlerin nasıl kullanıldığına yönelik Suriyeli mültecilere 2 günlük bir de eğitim verildi.

"1 Çanta 1 Hayat"

Suriye'de yaşanan iç savaş süresince güvenli olmayan bölgelerde yaşayan halk güvenli bölgelere doğru göç ederek hayatlarını kurtarmaya çalışıyor. Irak, Lübnan, Ürdün ve Türkiye'ye sığınan birçok Suriyeli bu bölgelere ulaşırken güvenliksiz bölgelerden geçerek hayatlarını tehlikeye atıyor. Çatışma arasında kalan yaralılara ilk müdahaleyi bulundukları bölgede sağlık merkezi ya da ambulans olmadığı için çevredeki insanlar yapıyor. Gerek malzemelerin yetersizliği gerekse de ilk yardım bilgisi eksikliği nedeniyle de müdahaleler doğru yapılamıyor.

Bu durumun önüne geçmek için "1 Çanta 1 Hayat" sloganı ile kampanya başlatan Yeryüzü Doktorları, Suriye'ye 100 bin ilk yardım çantası göndermeyi planlıyor. Yeryüzü Doktorları, Suriye için yürüttüğü projeler kapsamında daha önce ateşli silahlarla yaralanan sivillere yerinde ve anında müdahale edilebilmesi için içerisinde 73 kalem cerrahi malzeme bulunan, 22 kilogram ağırlığında ve bir ekibin bir bölgede günde 3 ameliyat gerçekleştirmesini mümkün kılan çantalar hazırlamış ve Suriye içerisinde dağıtmıştı.

SMS ile ilk yardım çantası bağışlanabilir

Yeryüzü Doktorları'nın Yayladağı'ndaki sağlık istasyonu haftanın 5 günü, yoğun bir şekilde çalışıyor. Dahiliye, aile hekimliği ve diş polikliniklerinde her gün ortalama 50 hasta hizmet alıyor. Hastaların ilaçları da Yeryüzü Doktorları eczanesinden ücretsiz olarak temin ediliyor. İstasyonda Libyalı bir hayırseverin bağışladığı fizik tedavi cihazlarıyla da Suriyeli yaralılara hizmet veriliyor.

Sağlık istasyonunda Yeryüzü Doktorları tarafından ortopedi, travma ve anestezi branşlarında Suriye'de çalışan doktorlara eğitimler verilmesi planlanıyor. Bunun yanında Şam taşrasında yer alan sağlık merkezinde Yeryüzü Doktorları hekimleri gönüllü hizmet veriyor.

Suriye'ye Yeryüzü Doktorları üzerinden ilk yardım çantası göndermek isteyenler, "www.yeryuzudoktorlari.org" sitesinden online bağış yapabilir. Sitede yardım sepeti üzerinden kredi kartı ile ya da belirtilen banka hesap numaralarına bağış yapılabildiği gibi Türkiye'deki tüm operatörlerden "6612"ye "ilkyardım" yazıp SMS gönderilerek Suriye halkına yardım ulaştırılabilir. 15 lira değerinde 1 çanta bağışlamak için 3 SMS göndermek gerekiyor.