"SURİYE'DE İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ"

"SURİYE'DE İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ"

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda öne çıkan satır başları şöyle;

Çavuşoğlu: "İkili ticaretimizde biraz düşüş var ama 30 milyar dolar hedefimiz var. Karşılıklı yatırımların miktarını arttırma konusunda ciddi bir ilgi var. Ticaret hacmimizi arttırmayı düşünüyoruz. Bölgesel konuların içinde enerji işbirliği de var. Doğalgazın Türkiye'ye gelmesi, daha fazla almak istiyoruz. Fiyat konusunu da konuştuk tahkimlere bırakmadan, fiyat konusunda da anlaşabilmeliyiz. İran doğalgazının Avrupa'ya ulaşması, elektrik alanındaki işbirliğimizi değerlendirme fırsatı bulduk."

"Turizm konusunu değerlendirdik. İranlı kardeşlerimizin tatilleri için Türkiye'ye gelmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz ve daha fazla kardeşimizi de ağırlamak istiyoruz."

"SURİYE'DE İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ"

Çavuşoğlu: "Suriye konusunu daha yakın işbirliği içinde değerlendireceğiz. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Suriye'de kalıcı bir çözüm için İran'ın yapıcı rolünün önemini başından beri vurguluyoruz. PKK, PJAK, PYD arasında bir ayrım görmüyoruz. Suriye'de kalıcı barış için işbirliğini güçlendireceğiz."

Çavuşoğlu, Zarif ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinin ardından TBMM ziyaret edeceklerini bildirdi.

Zarif: "Türkiye halkını hem tebrik etmek isterim darbeciler karşısında gösterdikleri direniş için. Bölge halklarının böyle darbelere, insanların demokrasi haklarının ellerinden alınmasına izin vermediklerini gösterdiler. İran halkı ve temsilcileri Türkiye halkının yanındadır. İran Türkiye ilişkileri çok kalıcı ve geniştir. Mezhebi ve tarihi ortaklıklarımız, İran-Türkiye işbirliğinin imkanını sağlıyor. İki ülkenin liderlerinin belirledikleri ticari hacmine yetişmemize daha çok vardır. Ama bugün bu amaca ulaşmak için görüşmeler yaptık. İki ülke liderlerinin siyasi iradesi sayesinde daha da ilerleyecek ilişkilerimiz. Elektrik, doğalgaz ve enerji konusunda işbirliğine hazırız. Doğalgaz, elektrik alanında yatırım yapılmasına öncelik verilir. Terörizm ve aşırıcılıkla mücadele konusunda ortak bakış açımız var. Biz de aynı şekild Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz. Hiçbir zaman Türk halkından uzaklaşmayacağız."

"Türkiye ve Rusya'nın işbirliğinden çok memnunuz. Bölgenin barış ve huzura ulaşması için çalışılması gerekir."

SORU-CEVAP

Zarif: Bütün uçuşlarda hep dolu geliyorlar Türkiye'ye. İranlı turistlere darbe girişiminden sonra ortaya gelen sorunlar bazı uçuşların, turların gecikmesine neden oldu. Hükümet her türlü işbirliğine, İran turlarının tekrardan başlaması için hazırdır. Bazı tur acenteleri ve turist oalrak gelmek isteyenelrin bazı sorunlarıyla ilgili şuna inanıyoruz ki İranlı turistler ve turlar tekrar başlayacaktır Türkyie'ye.

(Bangladeş'ten kaçtığı iddia edilen Türk diplomatla ilgili)

Çavuşoğlu: "Bangladeş büyükelçiliğimizde görev yapan üç memuruzu geri çağırmıştık. İki tanesi ABD'ye kaçtı, bir tanesi Türkiye'ye döndü. Bakanlığımızda göreve başladı. Merkezde görevlendirmek için davet etmiştik. Toplamda 208 diplomatik kariyer memurunu geri çağırmıştık merkezde görevlendirmek üzere. Mazeretsiz izinsiz şekilde dönmeyen memur sayısı 32'dir. Bu iddia bize yeni geldi. Bunu da detaylı bir şekilde inceleyeceğiz."

Türkiye'yle Rusya arasında yakın bir işbirliği var. İran da bu mekanizmaların içinde olmak ister mi?

Zarif: "İki önemli komşumuzun ilişkileri iyiye doğru gitti. Bölgesel işbirliğine doğru gidiyor. İran her zaman Türkiye'yle Suriye konusunda pozitif diyalogları oldu. BÜtün taraflar Suriye'ye güvenlik huzur ve çatışmaların bitirilmesine işbirliği yapmalı. Türkiye-Rusya arasında başlayan işbirliği için de çok mutluyuz."

FETÖ soruşturmasıyla ilgili haber alınamayan askeri ataşelerle ilgili son durum nedir?

Çavuşoğlu: "Geri dönmeyen 32 kişinin değişik yollarla başka ülkelere kaçtığı bilgisini aldık. Bazıları hakkında henüz teyit edilmiş bir bilgi yok. Kısa süre içinde bunları da tespit ederiz. Kaçtıkları ülkelerle de temasa geçtik. ABD'deki amiral konusunda farklı bilgiler geliyor. Bizdeki bilgiye göre buradaki amiral 7 Temmuz'da casusluk davası için Türkiye'ye davet edilmiş. 20 Haziran'da bir uçağa binemediği vertigo olduğuna dair bir rapor almış. Daha sonra kendisinin görevine son verdiliğine dair 27 Temmuz'da resmi gazetede yayınlamış. 26 Temmuz'da NATO toplantısına iştirak ettiği söyleniyor. Bizdeki bilgiler bunlar."

"FETÖ ELEBAŞININ İADESİYLE İLGİLİ OLUMLU SİNYALLER ALIYORUZ"

Çavuşoğlu: "FETÖ'nün iadesiyle ilgili süreç devam ediyor. Darbe girişimyle ilgili dosyayı Adalet Bakanlığımız hazırlıyor. Tüm gerekli delilleri de içeren dosya hazırlanıyor. Bizim yaptığımız çağrılar sonucu bazı olumlu sinyalleri de almaya başladık. 23-24 Ağustos tarihlerinde ABD Adalet Bakanlığından bir heyet Türkiye'ye geliyor. 22 Ağustos'ta gelecekler, 23-24'te görüşmeler yapılacak. Biden ve Kerry de gelecek. Bu ziyaretlerden sonra da Adalet Bakanlığımızla birlikte Washington'a gidip girişimlerde bulunacağız. İade için gerekli girişimlerde bulunacağız. Aramızda iade anlaşması var. Bu darbe girişiminin arkasında kimin olduğunu tüm dünya biliyor. Biz diğer resmi belgeler ve delilleri ulaştıracaız. Beklentimiz ABD'nin terörist başını Türkiye'ye iade etmesi."