Suriye'de 146 binden fazla ölüm

Suriye'de 146 binden fazla ölüm

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’de ölenlerin sayısının 146 bini geçtiğini, bunların üçte birinden fazlasının siviller olduğunu açıkladı.

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi,  rejime karşı savaşan silahlı muhalefetten ise toplam 36 bin kişinin öldüğünü açıkladı. Bu 36 bin kişinin içinde Suriye’de aynı zamanda bazı muhalif gruplara karşı da savaşan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü üyeleri de bulunuyor.

Gözlemevi’ne göre, Esed rejiminin yanında yer alan 56 bin kişi de iç savaşta hayatını kaybetti. Bunların içinde rejimin yanında savaşan Lübnan merkezli Şii Hizbullah’tan 332 kişinin yanı sıra farklı ülkelerden gelen 459 Şii de bulunuyor.

Gözlemevi ayrıca, gerçek rakamların bunun çok üzerinde olabileceği uyarısında bulundu.

Temmuz ayında yayınlanan son Birleşmiş Milletler (BM) rakamlarına göre, Suriye’de ölü sayısının 100 bini geçtiği belirtilmişti. Ancak BM, Suriye’deki olumsuz koşulların sayının doğru aktarılmasını imkânsız hale getirmesinden dolayı sayıyı güncellemeyi bıraktığını açıklamıştı.

Suriye’de ayaklanmalar 2011’in Mart ayında başlamış ve bir süre sonra iç savaşa dönüşmüştü. İç savaş 15 Mart'ta dördüncü yılına girecek.

Krizin çözümü için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya’nın öncülüğünde başlatılan Cenevre Konferansı da çözüm adına somut bir gelişme sağlanamadan tamamlanmıştı.

Kaynak: Reuters