Suriye Toplantısının Dinlenilmesi ve Kaybolan İsrail Cihazı

Suriye Toplantısının Dinlenilmesi ve Kaybolan İsrail Cihazı

Dışişleri Bakanlığı'ndaki dinlemeyle ilgili ilginç bir iddia ortaya atıldı.

Akşam gazetesi, Bakanlıktaki dinlemeyle ilgili ilginç bir iddia ortaya attı.

Türkiye'yi sarsan Dışişleri Bakanlığı'ndaki dinlemeyle ilgili herhangi bir belgeye ulaşılmazken iddialara göre;Bakanlıktaki dinleme karadan değil havadan yapıldı.

Akşam gazetesinde yer alan haber şöyle:

5 YIL ÖNCE GELDİ


TSK birimlerinden edinilen bilgilere göre, dünyanın en ileri izleme, dinleme ve takip cihazı olan bu süper alet, yaklaşık 5 yıl önce Türkiye’ye getirildi. Ancak hiçbir resmi envantere kaydedilmedi ve Genelkurmay Elektronik Sistemleri Komutanlığı (GES) tarafından kullanıldı. Zaman zaman başka askeri istihbarat birimleri de kullanmaya devam etti. Türkiye’nin en yüksek kapasiteli ve en gelişmiş dinleme sistemlerini bünyesinde barındıran GES, bütün envanter varlığıyla birlikte Ocak 2012’de Milli İstihbarat Teşkilatı’na (MİT) devredildi.

ENVANTERE KAYDEDİLMEDİ

Ancak zaten kayıtlarda yer almayan bu süper cihaz MİT’e verilmedi. Devrin gerçekleştiği sıralarda cihaz, Hava Kuvvetleri İstihbaratı birimlerince kullanılıyordu. Bugüne kadar da Türkiye’yi sarsan tüm kritik dinlemeler bu cihaz üzerinden yapıldı. Şimdi istihbarat birimleri bu cihazın nerede olduğuna ve dinlemeleri nasıl yaptığına yönelik ipucu arıyor.

KİMSE ALMAK İSTEMEDİ

TSK, MİT’e bile devredilmeyen cihaza sahip olmanın sakıncalarını gördü ve kurtulmanın yollarını aradı. Havacılar cihazı önce Jandarma İstihbarat’a vermeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Başka birimler de istemeyince, zaten envanter de hiçbir kaydı olmayan cihaz ortadan kayboldu!

 

NOT: Bahsedilen cihaz 2007 yılında terörle mücadele edilme amacıyla İsrail'den alınmıştı. O zamanın haber arşivinde "GES Komutanlığı tüm GSM firmalarım dinleyebilecek bir sistem siparişi verdi. İsrail bu sistemi bize satmadan önce Türkiye'deki tüm GSM sistemi hakkında bilgi aldı. Türkiye'nin tüm GSM bilgileri İsrail'de ve bizi istediği an dinleyebilir." şeklinde bir askeri yetkilinin ifadesiyle şok bir telekulak iddiası vardı.

Tevhidhaber