Suriye Rejiminin El-Kaide Taktiği

Suriye Rejiminin El-Kaide Taktiği

SMDK üyeleri, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikdad'ın "Batılı istihbarat sorumlularının Suriye rejimi yetkilileriyle terör meselesini görüşmek üzere biraraya geldiği" açıklamasını değerlendirdi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Genel Sekreteri Bedr Camus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Suriye rejiminin yalan söylemlere alışkın olduğunu" ileri sürerek,  "Rejim, Cenevre-2 Konferansı'nı, terörle mücadele eksenine oturtmak, batılı ülkelerin dikkatini terör ve El-Kaide tarafına çekmek istiyor" dedi.

Camus, rejimin taktiksel olarak yalana başvurduğunu öne sürerek, "Tıpkı ABD'nin Irak'ı işgalinde ve Lübnan Başbakanı Refik Hariri'nin suikastlarında olduğu gibi yine teröre karşı işbirliği dosyası ele alınıyor.  Mikdad'ın açıklamalarını,  ilk olarak bu ihtimal üzerinde değerlendirebiliriz" diye konuştu.

IŞİD- Esed rejimi işbirliği 

Camus, Suriye'deki muhaliflerin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından ikinci bir cephede daha savaşmak zorunda bırakıldığını belirterek, "IŞİD, Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) üst düzey yetkililerine suikast düzenleyip, ÖSO ile de savaşınca Esed rejimi ile işbirliğini ortaya koydu. Muhalifler, Esed rejimiyle savaşa devam edecek, teröristlerin kendilerini arkadan vurmasına izin vermeyecek" ifadelerini kullandı.

"Bizim savaşımız rejimle" diyen Camus, Cenevre-2 Konferansı'na terör konusunu görüşmek üzere gidecekleri yönündeki iddiayı yalanlayarak, "Konferansta, geçici yönetimin kurulması konusunun ele alınacağını ve Esed'in yönetimi bırakmasıyla sona ereceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

SMDK Türkiye Temsilcisi Halid Hoca

SMDK Türkiye Temsilcisi Halid Hoca da batılı ülkelerin Esed rejimiyle diplomatik ilişkiler yürütmesinin gizli bir durum olmadığını belirterek, Mikdad'ın açıklamalarının Cenevre-2 Konferansı'nın terörle mücadele konferansına dönüşmesi amacıyla yapıldığını dile getirdi.

Rejimin, batılı istihbarat birimlerinin kendileriyle terör meselesi hakkında görüştüğü şeklinde kamuoyunda algı oluşturmak istediğini vurgulayan Hoca, "Ülkelerinden Suriye'ye savaşmak için giden kişilerin radikal fikirlerle geri dönmelerinden endişe ettikleri için, yabancı ülkelerin istihbarat birimleri bizimle de irtibata geçiyor" dedi.