Suriye rejimi Halep’te ilerliyor

Suriye rejimi Halep’te ilerliyor

Suriye Devlet Televizyonu, Halep’te üç stratejik noktayı ele geçirdiklerini, yaklaşık bir yıldır muhaliflerin kuşatmasında bulunan Merkez Cezaevi çevresini tamamen kontrol altına aldıklarını açıkladı.

Suriye Devlet Televizyonu SANA, Halep’in Şeyh Neccar semtinden görüntüler yayınlayarak, muhaliflerin elinde olan bölgenin tamamen 'kurtarıldığını' duyurdu.

Haberde semtin yakınında bulunan Merkez Cezaevi'ne uygulanan kuşatmanın da kırıldığı ve bölgenin muhaliflerden 'temizlendiği' belirtildi.

Halep Merkez Cezaevi yaklaşık bir yıldır muhaliflerin kuşatması altındaydı. Sık sık buraya saldırı düzenleyen muhalifler, rejimin savunmasını aşamadı. Rejim cezaevini askeri karargâh, sorgulama merkezi ve bölgedeki diğer birliklere lojistik destek sağlanması için kullanıyor.

Rejim kaynakları Halep’in diğer önemli bir noktası olan Sanayi Bölgesi’ni de ele geçirdiklerini söyledi. Fabrika ve sanayi kuruluşlarının bulunduğu bölge muhalifler ile rejim güçleri arasında bölünmüş durumdaydı. Bölgenin kuzeyini muhalifler kontrol altında tutarken, güneyi rejim güçlerinin elindeydi.

Muhalifler Halep kentinde alınan yenilgiler üzerine, durum değerlendirmesi yapıldığını ve bu bölgelerin tekrar geri alınması için bir kriz yönetimi merkezi kurulduğunu duyurdu.

Muhaliflerden karşı saldırı

Bölgede bulunan Al Jazeera muhabiri, muhaliflerin Halep kent merkezi ile cezaevi arasındaki karayolu üzerinde yer alan ve rejim tarafından istihbarat amaçlı kullanılan Kindi Hastanesi'nin binasını havaya uçurduklarını söyledi. Muhabir, hastanenin yaklaşık iki yıldır rejime bağlı istihbarat servisleri tarafından sorgulama amaçlı kullanıldığının altını çizdi.

Muhalifler kentin kuzey tarafında hava istihbarat karargahının bulunduğu cephede bazı binaları ele geçirdi. Zehra Üniversitesi semtinde bulunan bazı askeri noktalara saldırı düzenleyen muhalif silahlı gruplar çok sayıda askerin öldürüldüğünü, buradaki silah ve mühimmata el konulduğunu ifade etti.

Bölge rejim güçleri ile muhalifler arasında bulunan savunma hattının sıfır noktasında bulunuyor. Kentte ilk çatışmalar bu noktada başladı. Daha sonra bu bölge her iki tarafı birbirinden ayıran sınır oldu.

Muhaliflere göre rejime bağlı savaş uçakları Meliha bölgesini en az 10 kez bombaladı. Muhalifler aynı zamanda bölgede istihbarat amaçlı uçan bir keşif uçağının düşürüldüğünü duyurdu. Muhalifler uçağın Esed’e bağlı Şebbiha kuvvetlerine bilgi toplarken düşürüldüğünü iddia etti. 

Kaynak: Al Jazeera