Suriye Rejimi ABD Saldırılarından Memnun

Suriye Rejimi ABD Saldırılarından Memnun

Esed rejiminin Ulusal Uzlaşma Bakanı Ali Haydar, Türkiye'nin IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonda yer almasından memnun olduklarını açıkladı...

Cumhuriyet gazetesinde yer alana habere göre; Esed rejiminin Ulusal Uzlaşma Bakanı Ali Haydar, IŞİD’e karşı hava saldırılarını olumlu karşıladıklarını belirterek, IŞİD karşıtı koalisyona İran ve Rusya’nın katılması olasılığının bulunduğunu söyledi. 

Türkiye’nin IŞİD’e saldırılarda yer almalarına karşı olmadıklarını da ifade eden Haydar, Suriye uçaklarının IŞİD’in kuşatması altındaki Kobani’ye yardım etmemesinin nedeni olarak da Türkiye’yi gösterdi.

KÜRT TELEVİZYONUNA KONUŞTU

Ali Haydar, Erbil’de yayın yapan Rudaw ile yaptığı mülakatta IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyonun genişlemesi, İran ve Rusya’nın “hem Suriye, hem de Irak ile koordinasyon içinde” koalisyona katılması olasılığının bulunduğunu öne sürdü.

Suriye hükümetinin ABD ve müttefiklerinin hava baskınlarını olumlu karşıladıklarını belirten Haydar,“IŞİD ve El Nusra gibi terörist grupları yok etmeye yönelik herhangi bir uluslararası çabaya destek verdiklerini“ de söyledi.

SURİYE ÜSLERİ HEDEF ALINMAMALI

Suriyeli Bakan, hava saldırılarını olumlu karşılamakla birlikte hükümetinin bazı koşullarının olduğunu da vurguladığı mülakat sırasında “Bu da, Suriye devlet kurumları ve Suriye ordusu üslerinin, hiçbir koşulda hedef alınmaması demek. Başka bir ifade ile Suriye hükümeti ile tam bir koordinasyon olmalı” şeklinde konuştu.

Suriye Yönetiminin IŞİD’i hedefleyen hava baskınları başlamasından önce hükümetinin BM nezdindeki Daimi Temsilcisi aracılığıyla bilgi aldıklarını söyleyen Haydar, “Aynı zamanda Suriye’de olup bitenlerle ilgili Irak hükümeti ile istişareler yaptık” dedi.

TÜRKİYE’NİN KOALİSYONA KATILMASINA KARŞI DEĞİLİZ, İYİ BİR ŞEY

Haydar, IŞİD karşıtı koalisyon üyelerinin sorulması üzerine de “Biz, IŞİD’e karşı saldırılara Suudiler veya Türkler veya Katarlılar veya Ürdünlülerin katılmalarına karşı değiliz. Bu ülkeler, aslında IŞİD’in oluşturulmasının nedeniler. Eğer şimdi IŞID’e saldırılara katılırlarsa bu iyi bir şey” sözlerini kullandı.

UÇAKLARIMIZ KOBANİ’YE TÜRKİYE NEDENİYLE YARDIM ETMİYOR

Bu arada, Haydar, Suriyeli savaş uçaklarının neden IŞİD’in kuşatması altındaki Kobani’ye yardım etmediklerinin nedeni olarak da Türkiye’yi gösterdi. Haydar “Türk hükümeti ile bir açmaz yaşıyoruz, bu yüzden bizim hava kuvvetlerimizin sınırlarına yakın bölgede uçamıyor” dedikten sonra Türkiye’nin bir defa sınıra fazla yaklaşan bir Suriye uçağını düşürdüğünü sözlerine ekledi.