Suriye Politikasında Değişiklik Sinyali

Suriye Politikasında Değişiklik Sinyali

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün yaptığı Rusya ziyaretini değerlendirdi.

Görüşmelerin son derece başarılı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "İki lider de uçak krizi öncesi ilişkilerin düzeyine hatta üzerine çıkma kararı aldılar. İki ülke de ilişkilerin önemini bir kez daha anladı" dedi.

AA'ya konuşan Çavuşoğlu, görüşmede Suriye ile ilgili kararlar da alındığını söyledi. 

"BU AKŞAM GİDECEKLER"

Dışişleri Bakanlığı, istihbaratlar ve silahlı kuvvetlerden oluşan 3'lü bir heyet oluşturulacağını söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Burada alınan kararlar var. Bunları hemen hayata geçirmeye başlayacağız. Birinci somut adım, Suriye ile ilgili aramıza değişik adımlar vardı. Suriye konusunda daha önce aramızda değişik mekanizmalar vardı. Askerler arasında dışişleri bakanlıkları arasında ve istihbaratta. Ve şimdi üçlü bir mekanizma kuruyoruz. Bu akşam St. Petersburg'a gidiyorlar. Mit Müsteşarımızla beraber bizim bakanlıktan ve Silahlı Kuvvetlerden bir askerimiz gidecek. Daha sonra bunu daha üst düzey, dışişleri bakanlarının da katıldığı düzeyde gerçekleştireceğiz."

Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Türkiye ile Rusya en kritik dönemde bile iki komşu olarak ilişkilerini belirli düzeyde götürmüştür. AK Parti iktidara geldikten sonra Batı ilişkilerini ne kadar güçlendirdiyse aynı oranda Rusya ile ilişkileri de güçlendirmiştir. Yani çok yönlü proaktif politikanın bir yansıması. Bunları birbirine tamamlayıcı olarak gördük, hiçbir zaman alternatif görmedik.

TİCARETİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALKIYOR

AB ile ilişkilerimizin en üst düzeye çıktığı dönemde AB'ye 'ya bizimle ol ya Rusya ile' deme fırsatını da vermedik. NATO için de aynı şekilde, dengeli bir şekilde götürdük. 24 Kasım hadisesinden sonra ilişkilerimiz bir hasara uğradı. Biz Rusya'ya karşı bir adım atmadık. Rusya ile ilişkilerin iyi olmasını samimi bir şekilde istiyoruz. Ticaretin önünde engeller vardı, bunları kaldırıyoruz. Putin'in kısıtlamaları kaldıracağını söyledi. İşadamlarımıza yönelik kısıtlamalar da kaldırılıyor. Turizm kısıtlamaları vardı, bunlar da ortadan kaldırılıyor. Charter seferlerinin başlaması için çalışmalar başladı.

AKKUYU DA SÜREÇ HIZLANACAK

İki ülkede yatırımların teşvik edilmesi konusu var. Akkuyu konusunda süreç hızlandırılacak. Stratejik yatırım kapsamına almamızı istediler. Türk Akımı ve Güney Akımı için çalışmalar sürüyor. Enerji konusunda somut adımlar attık.

Birçok bakımdan faydalı olan bu ziyaretin yansımalarını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Günler içinde görebileceğimiz adımlar da olacak. Akkuyu ve Türk akımı gibi projeler zaman alacak ama bu iki konuda süreci hızlandıracağız. Bu süreçte yapmamız gereken şeyler var."