Suriye Muhalefeti Anlaşmazlığı Çözmeye Yakın

Suriye Muhalefeti Anlaşmazlığı Çözmeye Yakın

SMDK Başkanı Carba ile ÖSO'ya bağlı komutanların, taraflar arasındaki krizin aşılması konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Ahmed el -Carba ileÖSO komutanlarının, ÖSO Birleşik Komutanlığı Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Selim İdris'in görevden alınmasıyla başlayan krizin aşılması konusunda anlaşmaya vardıkları belirtildi. 

Alınan bilgiye göre, İdris'in, ÖSO Yüksek Askeri Konseyi (YAK) tarafından görevden alınmasının ardından  SMDK ileÖSO arasında yaşanan krizin sona erdirilmesi için taraflar masaya oturdu. Carba ve Birleşik Komutanlık bünyesindeki 5 komutan ile Der'a Askeri Devrim Konseyi Başkanı Albay Ahmed en-Nime'nin, krizin aşılması için geçici hükümette Savunma Bakanlığı görevine getirilen Esad el-Mustafa ile Selim İdris'in görevlerinden istifa etmesi üzerinde mutabık kaldığı ve anlaşma metninin imzalandığı kaydedildi.

Öte yandan YAK, konuyla ilgili "nihai kararın henüz verilmediği" açıklamasında bulundu. AA muhabirine konuşan YAK üyesi Albay Kasım Sadeddin, savunma bakanı ile genelkurmay başkanının azledilmesi ya da tayinine YAK'ın karar vereceğini belirterek "YAK henüz anlaşmayı onaylama ya da reddetme yönünde kesin bir karar almış değil" dedi.

YAK, 17 Şubat'ta yayınladığı açıklamada, İdris'in görevden alınıp yerine Tuğgeneral Abdulilah el-Beşir getirildiğini duyurmuştu. YAK, genelkurmay başkanlığının son aylarda atalet içine düşmesi ve Suriye devriminin karşılaştığı zor durumlar göz önüne alınarak bu kararın verildiğini belirtmişti. YAK'ın kararı SMDK tarafından da memnuniyetle kaşılanmıştı. 

İdris ise Esed rejimine karşı savaşan farklı cephelerden askeri komutanlarla bir araya gelerek "hukuksuz" olarak nitelendirdikleri YAK kararını tanımadıklarını belirtmişti.