"Suriye Meselesi, Filistin’i Unutturmak için Projelendirilmiştir"

"Suriye Meselesi, Filistin’i Unutturmak için Projelendirilmiştir"

Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, Kudüs Günü sebebiyle bölge meseleleriyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Lübnan Hizbullah Hareketi Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, Kudüs Günü sebebiyle bölge meseleleriyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Nasrallah, Suudi rejimi yöneticilerinin İran aleyhindeki tutumlarına işaretle, Suudi rejiminin İran’la savaşacak cesaret ve güçten yoksun olduğunu söyledi.

Parstoday’ın haberine göre, Nasrallah, dün Dünya Kudüs Günü münasebetiyle Beyrut’un güneyinde video konferansı aracılığıyla yaptığı konuşmada, Suudi rejiminin tekfirci gruplar aracılığıyla savaşı İran içine çekmeye çalıştıklarını ve hatta bunu itiraf bile ettiklerini söyledi.

Nasrallah, Dünya Kudüs Günü’ne işaretle, İran’da İslam inkılabının zaferinin ardından rahmetli İmam Humeyni’nin Ramazan ayının son cumasını, Filistin halkına destek vermek ve dünyanın Siyonist rejimin gayri meşru varlığına tepki göstermeleri için ‘Dünya Kudüs Günü’ olarak ilan ettiğini hatırlattı.

Bölgenin birkaç yıl öncesinden tarihi ve belirleyici bir döneme girdiğini belirten Hizbullah Genel Sekreteri, “Bölgedeki savaşların ve mücadelelerin en önemli hedeflerinden biri ırkçı İsrail’i güçlendirmek ve Filistinlileri zayıflatmak, zira bu “eski bir hedeftir ve hala da görülmektedir” dedi.

Suriye meselesine de değinen Nasrallah, Suriye gelişmelerinin de gerçekte Filistin meselesinin unutulması yönündeki programlardan biri olduğunu söyledi.

Nasrallah, daha önce Filistinliler ile barışın sonra Arap ülkeleriyle ilişkilerin başlanmasının gündemde olduğunu belirterek, ”ama bugün o sözler yerine başka sözler söylenmektedir. Önce Arap rejimleriyle tam ilişkilerin yerleşmesi ve sonra Filistinlilerle sorunu çözmek için bir tür görüşme yollarının ele alınması olduğunu” ve söyledi.

Hizbullah Genel Sekreteri, bu gelişmelerin çok tehlikeli olduğunu belirterek, bundan dolayı da İsrail’in her türlü müzakereyi reddettiğini çünkü Arap rejimleri kanalıyla istediği her hedefi gerçekleştireceği ümidini elde ettiğini ve bunun için de en küçük bir taviz vermeyeceğini düşündüğünü söyledi.

“Bugün bölgemiz sıkıntılar ve tehditler altında ancak zaferler de var” diyen Nasrallah, “Arap liderlerin yokluğu, tembellikleri ve dış güçler bugün bölgemizi girdiği yıkıcı yola sürükledi” şeklinde konuştu.

”Filistinliler kuşatma altında, hapsediliyorlar, öldürülüyorlar ve bölgedeki durumdan psikolojik olarak etkileniyorlar” ifadelerini kullanan Hasan Nasrallah, “Filistinliler ihanete uğramış hissediyor, İsrailliler diyorlar ki ‘Araplara bakın, onlara sırtlarını döndüler'” diyerek yaşananın “psikolojik bir savaş” olduğunu belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump ve Fars Körfezi İşbirliği Konseyi’nin İran’ı ana düşman haline getirmek istediğine işaret eden Nasrallah, savaşın İran’a götürülmek istediğini vurguladı.

“Suriye direniş ekseninde merkezi bir oyuncu” diyen Hizbullah lideri, “Suriye’nin Filistin’e yönelik politikasını yok etmek ve Suriye ordusunu ortadan kaldırmak istiyorlar” şeklinde konuştu.

Nasrallah, “ABD ve diğerleri IŞİD’le öteki güçlerin Suriye’yi ele geçirmesini istediler, sonrasında oraya gelip IŞİD’i yeneceklerdi, bunların hepsi merkezi önemdeki Filistin meselesine dönüyor” dedi.

Hasan Nasrallah, bölgede yaşananları şöyle değerlendirdi: “2 eksen var, ABD ve müttefikleri var ve direniş ekseni var. Çeşitli türlerde saldırıların ardından direnişin parçalanacağını düşündüler. Irak ve Suriye’nin direnişi onları şaşırttı. İran yalnız bırakılmadı ve ABD’yle diğerlerinin teröristlere desteğine rağmen daha da güçlendi. İran, Deyrezor’a füze saldırılarıyla gücünü kanıtladı. Size diyorum ki, İran Filistin’i ve diğerlerini desteklemeyi sürdürecektir. İran’ın ideolojik bir duruşu var, düşman bunu anlamıyor.”