Suriye ihvanı: Suud  İle İlişkilerimiz Aynı

Suriye ihvanı: Suud İle İlişkilerimiz Aynı

Suriye Müslüman Kardeşler lideri Velid, Suudi Arabistan'ın yeni Kral Selman döneminde, İhvan'a yönelik tavrında bir değişiklik sinyali göremediklerini ancak bunun değişmesini umduklarını belirtti.

El Kuds El Arabi gazetesine konuşan Suriye İhvan lideri Muhammed Hikmet Velid, teşkilatın Suudi Arabistan’la ilişkisine değindi.
Suudi Arabistan’ın Suriye İhvan teşkilatıyla ilgili tavrında değişim sinyali görmediklerini vurgulayan Velid, gelecek dönemde Suudi Arabistan’dan bir açılım görmek istediklerini ifade etti.
Suudi Arabistan’da Kral Selman’ın göreve gelmesinin ardından İhvan teşkilatı ile Riyad arasındaki ilişkilerinde bir iyileşme olup olmayacağı yönündeki soruya İhvan lideri şu yanıtı verdi:
"Suriye ile Suudi Arabistan arasında ortak çıkar olduğunu düşünüyoruz. Suudi Arabistan’ın İhvan Teşkilatı’nı terör listesine aldığını biliyoruz. Bu kararı bir daha gözden geçirmelerini istiyoruz. Çünkü biz bir terör örgütü değiliz. Suudi Arabistan'ın tutumunda açık değişim sinyali göremedik. Ancak biz, gelecek dönemin Suudi Arabistan için sadece İhvan değil tüm gruplara açılım dönemi olacağını umut ediyoruz."
Suriye’deki 'radikal grupların yükselmesine' ilişkin Velid, bunun mevcut zulümden dolayı geçici bir tepki olduğunu ifade etti. Bu akımın çok uzun sürmeyeceğini kaydeden Velid, 'ılımlı fikrin' Suriye’nin geleceğinde hakim olacağından emin olduğunu belirtti.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud Faysal 12 Şubat'ta, kendilerinin Müslüman Kardeşler teşkilatının tamamına değil, teşkilat içerisindeki küçük bir gruba karşı olduklarını söylemişti.
Suud Faysal, Suudi Arabistan’da yayınlanan Cezire gazetesinin yazarı Semar Mukrin’e yaptığı açıklamada, ‘Bizim Müslüman Kardeşler ile hiçbir problemimiz yok. Bizim problemimiz bu cemaate bağlı küçük bir grupla. Bu grup mürşide (genel başkan) biat sorumluluğu taşıyor’ ifadelerini kullanmıştı.
Mısır'daki 3 Temmuz 2013 darbesine tam destek veren Riyad, İhvan'ı 'terör örgütü' ilan etmişti.
Kaynak: El Kudüs El Arabi