"Suriye Halkı Kimin Başkan Olacağına Kendisi Karar Vermeli"

"Suriye Halkı Kimin Başkan Olacağına Kendisi Karar Vermeli"

İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Suriye'deki krizin bitmesi, güvenlik ve istikrarın sağlanması için herkesin çaba göstermesi gerektiğini belirtti.

İran cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Suriye'deki krizin bitmesi, güvenlik ve istikrarın sağlanması için herkesin çaba göstermesi gerektiğini belirtti. Ruhani Suriye halkının hükümetin ve başkanın kim olacağına kendisinin karar vermesi gerektiğini ve bu konunun Suriye halkını ilgilendirdiğini söyledi

IRNA’nın haberine göre, Ruhani İtalya ve Fransa'ya gerçekleştirdiği ziyareti sırasında bir Fransız televizyon kanalına verdiği röportajda Suriye ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ruhani kendisine sorulan "Fransız devlet başkanı Beşşar Esad'ın başkanlık seçimleri için aday olmasını istemiyor, sizin için Esad'ın gelecek seçimlerde aday olması kabul edilebilir bir şey mi?" sorusuna Ruhani, "Biz bu konuya karışamayız, buna halk kendisi karar vermeli. Biz kimin aday olup kimin olmaması gerektiğine, işlerin nasıl yürüyeceğine karar veremeyiz" şeklinde cevap verdi ve şöyle ekledi: "Tüm bu meseleler Suriye halkının kendi başına karar vermesi gereken meselelerdir, bizim bu konuda üzerimize düşen Suriye halkını desteklemek ve diyalog yolunda onlara yardımcı olmaktır".

Ruhani ayrıca Suriye'ye silahlı örgütlerle mücadelede yardımcı olunması gerektiğini, fakat kimsenin Suriye halkının kendisini ilgilendiren meselelerde karar verme yetkisinin olmadığını, bu konularda müdahil olunmaması gerektiğini söyledi.

Öte yandan Ruhani, İran ve Fransa arasındaki ilişkileri geliştirmenin iki ülke halklarına fayda sağlayacağını kaydetti ve Fransa'nın İran ile ekonomik ortaklık kurabileceğine işaret etti.

Ruhani Fransa'da bulunmaktan ve Fransız devlet yetkilileriyle görüşmekten memnuniyet duyduğunu, ve bu ziyaretin iki ülke halklarına fayda sağlamasını temenni ettiğini belirtti. Ruhani, İran ve Fransa arasında ekonomik ve kültürel bir ortaklık kurulabileceğinin de sinyallerini verdi.

 

İslami Analiz