'Süreç Bitmedi Ama Tıkandı'

'Süreç Bitmedi Ama Tıkandı'

Karayılan, Kürt sorununa çözüm sürecinde hükümetin sorumluluklarını yerine getirmediğini söyledi. Karayılan'a göre, Abdullah Öcalan cezaevindeyken PKK silah bırakmayacak.

PKK'ya yakın Sterk TV'ye konuşan Murat Karayılan, hükümetin seçimden hemen sonra adım atmaması halinde Kürt sorununa çözüm için yürütülen sürecin biteceğini savundu: 

"Ateşkes ilân edilip gerilla geri çekilecekti, bu yapıldı. Ateşkes ilân ettik ve çekilmeyi başlattık. Süreç tümüyle bitmiş değil ama tek tarafla yürütülüyor. Başkan APO (Abdullah Öcalan) ve biz yürütüyoruz. Süreç tıkanmıştır. Ama sonuna kadar tek taraflı yürümez. Seçimden bir-iki hafta sonrasına kadar adım atılmadığı taktirde sürecin bittiğini herkesin bilmesi gerekiyor."

Murat Karayılan atılması gereken adımlardan, sürecin yasal hale getirilmesini kastettiğini söyledi. "AKP şimdiye kadar adım atmış olsaydı biz şimdi sürecin üçüncü aşaması olan 'normalleşme' sürecini konuşuyor olacaktık." dedi.

Karayılan, PKK'nın silah bırakma koşulunu da şu sözlerle ifade etti: 

"Başkan APO (Abdullah Öcalan) zindanda olduğu müddetçe kimse gerillanın silah bırakmasını beklemesin."

Karayılan, PKK'nın Öcalan'ın talimatlarına bağlı olduğunu ancak Öcalan'ın cezaevindeyken örgüte silah bırakma çağrısı yapsa dahi silah bırakmayacaklarını da ekledi.

KCK: Hükümet muhatap olmaktan çıktı

PKK'nın çatı örgütü KCK 15 Mart cumartesi günü, "Abdullah Öcalan'ın çağrılarına ve halkın beklentilerine sonbaharın sonuna kadar karşılık verip adım atmayan hükümetin, atılan adımların ve yapılan çağrıların muhatabı olmaktan çıktığını' açıklamıştı.

PKK'nın İmralı Cezaevi'ndeki lideri Abdullah Öcalan ise 9 Mart'ta BDP-HDP heyetiyle yaptığı görüşmede, devlet heyetiyle yaptığı son görüşmenin olumlu geçtiğini söylemişti.

Abdullah Öcalan 2013'teki Nevruz kutlamalarında PKK'ya ateşkes çağrısı yaparak örgütten Türkiye sınırlarının dışına çekilmesini istemişti. Öcalan çözüm sürecine dair değerlendirmesini, yine 21 Mart'ta Diyarbakır'daki Nevruz kutlamasına göndereceği mektupla yapacak.

Kaynak: Al Jazeera ve Sterk TV