Sur'da 311 işyeri Kapandı, 3 bin kişi İşsiz Kaldı

Sur'da 311 işyeri Kapandı, 3 bin kişi İşsiz Kaldı

Sur ilçesinde son olaylardan sonra 311 işyerinin kapandığı ve 3 bin kişinin işini kaybettiği açıklandı

Sur ilçesinde son olaylardan sonra 311 işyerinin kapandığı ve 3 bin kişinin işini kaybettiği açıklandı.
 
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Yönetim Kurulu Üyesi, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) Başkanı Alican Ebedinoğlu, Sur ilçesinde kapanan iş yeri sayısının 311 olduğunu, 3 binden fazla kişinin de işten çıkarıldığını söyledi.
 
Ebedinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çatışmaların yaşandığı Sur ilçesinin kentin turizm bölgesi olduğunu ifade ederek, burada otellerin, lokantaların, Diyarbakır'ın simgesi haline gelen tatlıcı ve ciğercilerin bulunduğunu belirtti.
 
Sur'daki esnafın kentin adeta ekonomik ve istihdam yönünden lokomotifi olduğunu vurgulayan Ebedinoğlu, Sur'da kayıtlı 10 binin üzerinde esnaf bulunduğunu vurguladı.
"Son yaşanan olaylarla özellikle 7 Haziran’dan bu yana sadece Sur'da kapanan iş yeri sayısı 311. İşten çıkarılan 3 binin üzerinde insan var. Bu insanlar günlük ya da haftalık yevmiye ile çalışanlardı" diyen Ebedinoğlu, işten çıkarmaların ve kapanan iş yerlerinin sadece Sur ilçesi ile sınırlı olmadığına işaret etti.
 
"ESNAF KEPENK AÇAMAZ HALE GELDİ"
 
Ebedinoğlu, yaşanan çatışmaların kentin tamamını etkilediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Yaşanan çatışmalarla birlikte kentin tamamında esnafın cirosu düştü. İşten çıkarmalar her geçen gün artıyor. Kentte 7 Haziran’dan bu yana kapanan iş yeri sayısı binin üzerinde. Acil tedbir alınmasını bekliyoruz. Aksi takdirde bunun sosyal yansımaları sadece bölgeyle sınırlı kalmayacaktır. Yaşanan olaylar nedeniyle esnaf kepenk açamaz hale geldi, çekini ve senedini ödeyemiyor. Bu nedenle bankalar nezdinde de sabıkalı duruma düşüyor. Birçok esnaf şu an bu durumda."
"Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde şu anda istihdam sayısı 4 bin 500 civarında. Bu sayı, batıdaki bir fabrikanın çalışanı kadardır" ifadelerini kullanan Ebedinoğlu, bölgede istihdamın lokomotifinin küçük işletmeler, hizmet sektörü ve küçük sanayi siteleri olduğunu vurguladı.
 
Diyarbakır'da sadece esnafın yanında istihdam edilen çalışan sayısının 100 bine yakın olduğunu aktaran Ebedinoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Ancak esnaf olaylar nedeniyle şu anda tarihinin en büyük tahribatını yaşıyor. Sivil alanlarda yaşanan olaylar, çatışmalar, kazılan hendeklerle bu tahribat ürkütücü boyutlara gidiyor. Her gün kan kaybediyoruz. Esnaf destek bekliyor."