Sur’a Zırhlı Ambulans

Sur’a Zırhlı Ambulans

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam eden PKK saldırıları nedeniyle Sağlık Bakanlığı Diyarbakır’a zırhlı bir ambulans gönderdi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde devam eden PKK saldırıları nedeniyle sağlık çalışanları da büyük risk altında. Yaralı ve hasta çıkarmak için Sur’a giren ambulanslar çoğu zaman saldırıların ortasında kalıyor. Bugüne kadar Sur’da ve toplumsal olaylarda ona yakın ambulans hedef olunca Sağlık Bakanlığı Sur’da görev yapmak üzere Diyarbakır’a zırhlı bir ambulans tahsis etti.

 

‘Zırh olmasa da inancımız var’

 

Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü’nde paramedik olarak çalışan Hümeyra Doğan bugüne kadar defalarca Sur’dan yaralı çıkartmış. Olay bölgesine girdiklerinde inançlarına güvendiklerini belirten Doğan, zırhlı ambulans olmasa da görevlerini yerine getirmekten geri durmayacaklarını söylüyor.

 

“Pek çok kez Sur’dan yaralı asker ve polis çıkarttık. Çatışma bölgesine girdiğimizde haliyle endişe ve korku yaşıyorsunuz. Nereden ne geleceği belli değil. İnancınıza sığınıp çalışıyorsunuz. Sur’da görev yapan polis ve askerler bizim için oradalar. Canım pahasına yine giderim ve gideceğim. Bu bizim görevimiz ve zırhlı olsa da olmasa da ambulansımıza atlayıp ihtiyacı olanların yardımına koşacağız.”

 

‘Toplumsal olaylarda da sıkıntı oluyor’

 

Acil Tıp Teknisyeni Suzan Erdoğan PKK'nın saldırdığı bölgelerin dışında toplumsal olaylarda da ambulansların hedef alındığını anlatıyor. Erdoğan’a göre zırhlı ambulans sayısı artarsa sağlık çalışanlarının güvenlikleri de daha iyi sağlanmış olur.

 

“Sadece çatışmalar değil kentteki toplumsal olaylarda da ambulanslar hedef alınıyor. Taş, Molotof ve bomba ile saldırıya uğrayan arkadaşlarımız oldu. Yardım etmeye giderken siz yardıma muhtaç kalabiliyorsunuz. Bu nedenle çatışma bölgeleri ve toplumsal olaylarda kullanılmak üzere zırhlı ambulansların sayısı arttırılırsa personel de güvenlik içinde görevini daha sağlıklı yapar.”

 

‘85’e çıktı’

 

Diyarbakır’a biri zırhlı 11 ambulans tahsis edildi. Bunlarla birlikte kentteki ambulans sayısı 85’e yükseldi. Diyarbakır Sağlık Müdürü Mehmet Sait Avar zırhlı bir ambulansın maliyetinin 450 bin lira olduğunu söylüyor.

“5,5 ton ağırlığında zırhlı ambulans. 450 bin lira maliyeti var. Bunlarla birlikte 85’e çıktı ambulans sayımız. Şu ana dek on ambulansımız hedef alındı ve hasar gördü. 51 istasyonumuz var ve yeni ambulanslarla hastaya müdahale süresi biraz daha kısaldı. Toplamda 550 personel ile hizmet veriyoruz.”

Kaynak: Al Jazeera