Sünni Mescidine Yapılan Saldırıya Soruşturma

Sünni Mescidine Yapılan Saldırıya Soruşturma

İran'da etnik ve dini azınlıklardan sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Yunusi, başkent Tahran'daki bir Sünni mescidinin geçen ay belediye tarafından tahrip edilmesi olayının soruşturulacağını ve çözüme kavuşturulacağını söyledi.

İran'da etnik ve dini azınlıklardan sorumlu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Yunusi, Tahran'daki bir Sünni mescidinin belediye tarafından tahrip edilmesinin soruşturulacağını duyurdu.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Yunusi, Horasan, Sistan ve Belucistan eyaletlerinden Sünni din adamlarını kabulünde yaptığı konuşmada, Tahran'ın Punek bölgesindeki Sünni mescidinin tahrip edilmesi konusuna değinerek, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başta olmak üzere ülkenin bütün üst düzey yetkililerinin olaydan üzüntü duyduğunu söyledi.

Yetkililerin olayın soruşturmasını yaparak meseleyi çözüme kavuşturacağını ifade eden Yunusi, bazı Sünni liderlerin olayın ardından bildiri yayımlamasını eleştirdi. Yunusi, "Bildiri ve konuşma yapmak yerine sorunları çözmeye odaklanmalıyız" dedi. Yunusi, şöyle devam etti:

"Bazı Şii ve Sünni aşırıcılar, Sünnilerin mezhebi taleplerinin siyasi hale dönüşmesini amaçlıyorlar. Ehl-i Sünnet, tam bir uyanıklıkla mezhebi isteklerinin siyasi taleplere dönüşmemesi konusunda dikkatli olmalıdır."

İran'ın başkenti Tahran'ın doğusundaki Punek bölgesinde bulunan ve Sünni halkın cuma ve bayram namazları için kullandığı mescid geçen ay Tahran Belediyesi ekipleri tarafından tahrip edilmişti.

Zahedan Şehri Cuma İmamı Şeyhulislam Mevlana Abdulhamid, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Ruhani'ye birer mektup yazarak olayın acilen soruşturulmasını talep etmişti.